Danmark vil lægge penge i grøn klimafond

EU er klar til at forlænge Kyoto-aftalen, når verdens lande mødes i Sydafrika til klimakonference i næste uge.

Artiklens øverste billede

Regeringen er klar til at kaste 100 millioner kroner i den grønne klimafond, som blev en del af resultatet fra sidste års klimakonference i Cancun, COP16.

Det forudsætter dog, at man på de næste to ugers klimamøde i Durban, COP17, kan blive enige om, hvordan fonden skal operere, siger klima- og energiminister Martin Lidegaard (R).

- Fonden skal hjælpe ulandene med at omstille sig til bæredygtig energi og beskytte sig mod de klimaforandringer, vi ikke kan undgå, siger Lidegaard.

De fleste penge er private

Den Grønne Fond skal suppleres med en række initiativer for at skaffe penge fra den private sektor til klimainvesteringer.

- Vi er i den situation, at 85 procent af de penge, der cirkler rundt i verden, er private. Uden dem er det ikke muligt at rejse de enorme beløb, der skal investeres i klimaforebyggelse og bæredygtig energi, tilføjer Martin Lidegaard.

Den danske regering satser desuden på at gøre fremskridt i det ømtålelige spørgsmål om at måle og rapportere, hvor meget det enkelte land gør for at skære i CO2-udslippet. Lande som Kina har stor modvilje mod at lade udlandet kontrollere sig.

- Men det er helt nødvendigt, hvis vi skal vide, hvor langt vi er kommet år for år, og hvad der er brug for, siger klimaministeren, som selv deltager i anden uge af COP17.

EU er parat til at opfylde ulandenes ønske om at forlænge Kyoto-aftalen, som udløber i 2012, med en ny forpligtelsesperiode - på den udtrykkelige betingelse, at store udledere som USA, Kina og Indien også er parat til at påtage sig bindende CO2-mål.

- De lande, som er klar til at gå videre med Kyoto-aftalen, står for bare 11 procent af CO2-udledningen i verden. Det er for lidt til, at det batter noget. Men de store fremstormende økonomier vil nødig binde sig i Kyoto-aftalens regelsæt, siger Lidegaard.

- Det er de små skridts politik, som, vi må håbe, fører til de større skridt, siger han.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.