DKP nægter adgang til Sohns fortid

Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) afviser at åbne Arbejderbevægelsens Arkiv (ABA) for pressen. Dermed mørklægges dokumenter, der kan kaste nyt lys over det såkaldte Moskva-guld under Ole Sohns DKP-formandskab 1987-1991.

Artiklens øverste billede
Også Per Stig Møller (K) kræver afklaring om Ole Sohn, som var »en af Sovjetunionens mest trofaste venner,« og som i dag sidder i den regering, der holdes oppe af Enhedslisten, »hvor andre gamle DKPere har fundet husly«. Arkivfoto: Carsten Andreasen

Interessen for Ole Sohns (SF) kendskab til pengestrømmen fra Sovjetunionen til de danske kommunister er vokset, efter at Sohn er blevet Danmarks erhvervs- og vækstminister. En række medier har også søgt om adgang til dokumenterne i ABA, men samtlige medier får ifølge DKPs formand, Henrik Hedin, et afslag.

»Normalt ville et sådan arkiv være lukket i 70-80 år efter aflevering, men vi har altså åbnet for forskning og personligt interesserede. Og det er en høj grad af åbenhed, synes vi. Det er også arkivets holdning,« siger Henrik Hedin.

De formelle afslag vil komme efter det kommende møde i DKPs forretningsudvalg den 27. november.

At DKP får rollen som arkivets vogtere skyldes den fortsat gældende arkivaftale mellem ABA og DKP, der i dag er en del af Enhedslistens partiorganisation. Ifølge aftalen er det materiale, som DKP har indleveret, kun tilgængeligt til forskning. DKP kan dog dispensere og give andre end forskere i universitetsforstand adgang til arkivet. Slægtsforskere har f.eks. fået lov til at arbejde med dokumenterne, men den mulighed får journalister altså ikke.

Professor: Uklogt

En uklog beslutning, mener Kurt Jacobsen, historieprofessor ved CBS og tidligere journalist for den kommunistiske avis Land og Folk.

»Det må være i DKPs interesse at få så stor åbenhed som muligt for at undgå mytedannelser. Men tværtimod bidrager DKP aktivt til netop det. Jeg synes også, at journalister stiller helt relevante spørgsmål i denne sag,« siger Kurt Jacobsen.

Presset på Ole Sohn voksede yderligere, da Morgenavisen Jyllands-Posten i går bragte et dokument fra Sovjetunionens kommunistiske parti, SUKP. Dokumentet er dateret den 25. december 1989 og er en indstilling til Politbureauet, SUKPs øverste organ, om at imødekomme forespørgsler fra kommunistiske partier i 62 lande, herunder det danske, om økonomisk hjælp i 1990. Flere historikere vurderer ifølge Jyllands-Posten, at et sådan dokument ikke ville eksistere, med mindre DKP havde søgt om penge. Og de vurderer samtidig, at dette ikke kunne ske uden formandens - Ole Sohns - viden.

Hasteforespørgsel

Oppositionen indkaldte i går statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til en hasteforespørgsel i Folketingssalen om Ole Sohn og Moskva-guldet. Venstres Søren Pind førte an og beklagede bl.a. den manglende arkivadgang:

»Sagen er den enkle, at hvis det er sandt, hvad Ole Sohn siger, så er det i alles interesse at få afklaret. Hvis det er usandt, så foreligger der en afpresningsrisiko fra et andet land, som ingen - heller ikke statsministeren - kan have interesse i.«

DFs Søren Espersen opfordrede Thorning-Schmidt til at fjerne »den nagende tvivl«:

»Statsministeren kan nedsætte en undersøgelseskommission, der en gang for alle når til bunds i sagen. En kommission hvor såvel erhvervsministeren som folk omkring DKP vil kunne afhøres under vidneansvar. Og hvor Danmark officielt vil kunne bede vores gode venner i Moskva om at åbne for det relevante materiale i sagen.«

Også Per Stig Møller (K) kræver afklaring om Ole Sohn, som var »en af Sovjetunionens mest trofaste venner,« og som i dag sidder i den regering, der holdes oppe af Enhedslisten, »hvor andre gamle DKPere har fundet husly«.

Kilde: Berlingske Tidende

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.