Mere hjælp til hjemvendte soldater

Et særligt hold skal hjælpe danske krigsveteraner med at komme i arbejde.

Artiklens øverste billede
Danske soldater i Afghanistan. Arkivfoto: Niels Hougaard

Ansøgningsskemaer, dagpengeregler, møder, lange breve og endnu flere møder kan være en hård omgang, når man er vant til at være på patrulje i støvet i Afghanistan.

Derfor skal der nu ansættes en gruppe særlige beskæftigelseskonsulenter til at hjælpe hjemvendte danske soldater, hvis de går kolde i bureaukratiet.

Konsulenterne skal fungere som én samlet indgang til hele det kommunale jobsystem - og bliver et gratis tilbud til de danske veteraner.

»Nogle af de hjemvendte soldater har haft utroligt vanskeligt ved at finde sig til rette i jobcentrene. Med aftalen sikrer vi, at de ikke længere skal være kastebold mellem en række sagsbehandlere, men blot har én person, som de skal henvende sig til,« siger arbejdsmarkedsordfører for Venstre, Ulla Tørnæs, til jp.dk.

Opsøgende arbejde

I alt er der afsat 27,5 mio. kr. fra den såkaldte statspulje til projektet i de næste tre år, og der vil formentlig blive ansat 10 konsulenter.

Hos fagforeningen Hærens Konstabel og Korporalforening er man begejstret.

»Vi er af den overbevisning, at ledighed er roden til alt ondt, så ethvert tiltag, der kan hjælpe hjemvendte soldater med at komme i arbejde er godt,« siger forbundssekretær Michael T. Jensen til jp.dk.

Han er især glad for, at konsulenterne også skal lave opsøgende arbejde.

»Der er de soldater, der kommer hjem og har det godt, og det er heldigvis de fleste. Og så er der en lille gruppe – typisk en håndfuld på hvert hold – der har psykiske og fysiske problemer. Dem har kommunerne svært ved at komme i kontakt med,« siger Michael T. Jensen.

Forsøg på tre år

Søren Jacob Johansen, formand for forening Krigsveteraner og Pårørende, siger også ja, tak til ethvert tiltag, der kan »gøre det nemmere for soldaterne at tumble med kommunerne«. Han advarer dog mod, at soldaterne bliver presset til at gå på arbejde, hvis de endnu ikke kan håndtere det.

»De ved ikke ret meget ude i kommunerne om, hvordan man skal takle soldaterne, når de kommer hjem. Soldaterne kan være stille og rolige, men når de så sidder i et lille rum med en sagsbehandler, så kan det pludselig blive svært. Så kan de blive voldelige og frustreret,« siger Søren Jacob Johansen til jp.dk.

Foruden de 10 konsulenter skal der også bruges penge til en oplysningskampagne. Konsulenterne bliver tilknyttet det nye veterancenter i Ringsted.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.