Søvndal udelukker krig mod Syriens styre

Udenrigsministeren: Syrien kan ikke tvinges militært til at stoppe overgreb mod befolkningen.

Artiklens øverste billede
Udenrigsminister Villy Søvndal (SF): - Det er en fuldstændig anden situation i Libyen. Her var det afgørende, at FN, Den Arabiske Liga og Den Afrikanske Union stod bag. Foto: Carsten Andreasen

Skønt danske F-16 piloter kæmpede succesrigt i Libyen, hvor diktatoren Muammar Gadaffi faldt, er situationen helt anderledes i Syrien. Her kan militær intervention ikke stoppe diktator Bashar al-Assad's overgreb på den syriske befolkning.

Sådan siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

- Det er en fuldstændig anden situation i Libyen. Her var det afgørende, at FN, Den Arabiske Liga og Den Afrikanske Union stod bag. Desuden var der et stærkt ønske fra oprørerne på jorden om at blive beskyttet mod overgrebene, siger Villy Søvndal.

Oppositionen i Det syriske nationalråd har hidtil frabedt sig militær intervention udefra.

Søvndal ser lyspunkter. Syrien enedes 3. november med Den Arabiske Liga om: At trække styrker ud af byer, at sikre adgang for international presse og løslade fængslede, men styret har ikke fulgt kravene.

Opfylder ikke kravene

- Det er helt tydeligt for enhver, at Syrien ikke opfylder kravene. Derfor forventer jeg, at Den Arabiske Liga nu vil forsøge at overbevise Rusland og Kina, som har blokeret i FN's Sikkerhedsråd, til at tage en mere aktiv position, mener udenrigsministeren.

Presset skal også påvirke Sydafrika og Brasilien, som undlod at stemme for sanktioner mod Syrien. Tyrkiet spiller en gunstig rolle som regional stormagt i Mellemøsten, mener Villy Søvndal.

Styret og demonstranterne kæmper hårdt i den centrale syriske by Homs. Mandag vil EU's udenrigsministre drøfte sanktionerne, som rammer syriske ledere, virksomheder og Syriens oliesektor, vurderer han.

- Vi har arbejdet for at få udvidet EU-sanktionerne mod Syrien. De blev i september udvidet med en olieembargo, og suspension af EU's samarbejdsaftale. Der er forbud mod investering i oliesektoren og eksport af syriske pengesedler trykt i EU, siger Villy Søvndal.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.