Samuelsen-sag tryllebinder nationen
Anders Samuelsens betaling af narkogæld har rejst en debatstorm hos medier og vælgere.
Langt de fleste landsdækkende danske medier har dækket sagen om Anders Samuelsens betaling af en narkogæld, siden Berlingske Tidende som det første medier offentliggjorde historien i søndags.
I onlinedebatter og læserbrevsspalter er sagen blevet vendt og drejet, og indlæggene skal tælles i hundreder. Tirsdag morgen havde jp.dk over 300 debatindlæg om sagen, og pol.dk havde modtaget over 350 debatindlæg.
På Ekstra Bladets "nationen" er der over 250 debatindlæg på den seneste debat, der er lagt ud, mens Berlingske Tidende, som startede sagen i weekenden, har noteret mere beskedne 105 indlæg.
Kortfattet Samuelsen
Langt de fleste kommentarer er dog strømmet ind på Anders Samuelsens Facebook-side. Tirsdag morgen var der næsten 700 kommentarer til de tre korte opdateringer om sagen, som LA-lederen har foretaget siden søndag. Næsten 4.000 har samtidig valgt at aflevere en "thumbs up" som støtte til Anders Samuelsen.
DEBAT: Var det i orden, at Samuelsen betalte sin søns narkogæld?
Samuelsens seneste kommentar er lagt ind søndag ved 18-tiden og er ganske kort: "Ganske kort: Tusind, tusind tak alle sammen. Det er og har været meget rørende at mærke varmen, forståelsen og opbakningen til min familie og mig. Uvurderligt! Bedste hilsner."
Der er dog noget mindre forståelse for Anders Samuelsens valg og handlinger i sagen blandt de etablerede medier.
Politiken: Forståeligt, men forkert
For eksempel skriver Politikens lederskribent tirsdag, at Anders Samuelsen valgte "forståeligt, men forkert", da han betalte sin søns narkogæld til rockere.
"Rockernes uvæsen breder sig, når den enkelte giver efter og ikke tør lade samfundet tage sig af problemet. Og en offentlig person, en opinionsdanner og politiker som Anders Samuelsen, er i særlig grad forpligtet til at vise vejen i disse sørgelige sager," lyder det i tirsdagens leder.
LÆS OGSÅ: Politiet går ind i Samuelsen-sag
Ifølge Politiken-lederen påhviler "der nok fremover Anders Samuelsen en særlig pligt til at være aktiv og idérig i kampen mod den narkokriminalitet, som er knyttet til rockermiljet. Han må vise, at han er ude af enhver gæld til rockerne. Det skylder han samfundet."
Berlingske: På en knivsæg
I Berlingske Tidende vurderer politisk kommentator Thomas Larsen, at "Samuelsen balancerer på en knivsæg".
"Holder Samuelsens forklaring, er det bedste gæt, at han slipper for de helt store skrammer, og historien vil snart indgå i beretningen om en politiker, som har haft en ekstraordinær turbulent karriere," mener Thomas Larsen.
Larsen mener, at historien endnu engang bringer Anders Samuelsen ud "på en tynd og skarp knivsæg". Som udgangspunkt har han indgået en handel med rockere, og det er både alvorligt og kritisabelt, mener Thomas Larsen.
"Hver gang rockerne får lov til at bestemme spillereglerne, cementeres deres magt. Så enkelt er det."
Berlingske-kommentatoren mener, at Samuelsen kan få tilgivelse hos rigtig mange vælgere, men advarer om, at "hvis ikke sagen er pinligt korrekt, kan sagen eksplodere mellem hænderne på ham".
Ekstra Bladet: Stå frem!
Tirsdagens leder i Ekstra Bladet går hårdt til Anders Samuelsen og mener, at "spørgsmålene begynder at tårne sig op," mens "den ulykkelige sag afdækkes."
Ekstra Bladet mener, at to spørgsmål er helt centrale:
At Samuelsen siger, at han betalte narkogælden i 2010, selvom flere medier har afdækket, at det skete allerede i 2009.
At Sydøstjyllands Politi tilbød at gå ind i efterforskningen af sagen om Samuelsen-sønnens narkogæld, men at Samuelsen aldrig vendte tilbage til politiet.
"Vi kan ikke give svarene, for Samuelsen afviser at lade sig interviewe. Men netop hans tavshed gøder jorden for spekulationer - f.eks. at Samuelsen ville tage justitsministeren som politisk gidsel, efter at narkogælden var betalt."
"Men offentligheden kan ikke bruge disse spekulationer til noget. De gavner heller ikke Samuelsen og hans søn. Derfor: Stå frem, Samuelsen, og svar på spørgsmålene," kræver lederskribenten.
Berlingske: Derfor gjorde vi det
Berlingske Tidende valgte søndag aften at forklare, hvorfor avisen valgte at bringe oplysningerne om politikers betaling af narkogæld.
Ifølge avisens chefredaktør Jens Grund var det "centralt for Berlingske at afdække, at en dansk toppolitiker har betalt narkogæld og dermed bragt sig i en situation, hvor organiseret kriminelle muligvis kunne begynde at afpresse ham."
Chefredaktøren understreger, at avisen gjorde meget ud af at anonymisere, hvem den "nærtstående person" er.
“De tre ord (“person tæt på”, red.) blev vejet på en guldvægt for at anonymisere og beskytte denne person, for det har på intet tidspunkt været i vores interesse at identificere denne, selv om vi udmærket kendte hans identitet. I løbet af søndagens store omtale i medierne valgte Anders Samuelsen så selv at fortælle, at denne "person tæt på ham" er hans ældste søn. Det er Anders Samuelsens valg,” skriver Jens Grund.
Han afviser, at Berlingske Tidende har haft noget ønske om at ville skade nogen med historien.
“Vi har alene ønsket at rejse en debat om, hvorvidt det er rimeligt og fornuftigt, at et menneske - som er partileder og altså bærer gyldne kæder og er rollemodel - vælger at føje kriminelles krav for at beskytte sine nærmeste i stedet for at lade myndighederne løse opgaven, uanset hvor sympatisk handlingen virker på os som familiemennesker,” lyder det fra Berlingskes chefredaktør.