Annonce
Politik

KGB-chef: Jeg gav DKP-toppen penge til det sidste

En tidligere KGB-chef fortæller for første gang, hvordan han afleverede penge til DKP's top frem til Sovjetunionens sammenbrud.

MOSKVA

KGB's sidste chef i Danmark står for første gang frem og fortæller, at Danmarks Kommunistiske Parti, DKP, modtog kontanter fra Moskva frem til kort før Sovjetunionens sammenbrud i 1991, og at nuværende erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) som DKP-formand vidste det.

Det strider mod Ole Sohns forklaring. Gennem 20 år har Ole Sohn fastholdt, at han aldrig modtog kontanter fra moderpartiet i Moskva og ikke kendte til de sorte penge, selv om hemmelige sovjetiske dokumenter viser, at han modtog sammenlagt mere end 5 mio. kr. i perioden 1987-89.

Afleverede personligt

Nikolaj Sjatskikh var KGB's stationschef på den sovjetiske ambassade i København 1984-92.

Han siger, at han personligt afleverede penge fra Moskva til DKP's top frem til Sovjetunionens sammenbrud.

I sine første tre år i København afleverede han pengene i en kuvert til DKP-formand Jørgen Jensen. Da denne døde i 1987, og Ole Sohn tog over som formand, fortsatte praksis uændret, siger Nikolaj Sjatskikh.

Erindrer kun svagt Sohn

Den 85-årige tidligere KGB-chef erindrer kun svagt Ole Sohn, men siger, at han gav pengene til Ole Sohn eller en person, som DKPformanden havde bemyndiget til opgaven.

»Pengene kunne kun gå til formanden eller én, som han havde givet fuldmagt, og jeg sørgede altid for at få en kvittering, som jeg sendte tilbage til Moskva,« siger Nikolaj Sjatskikh.

Kvitteringerne ligger i dag i det russiske præsidentarkiv, hvor offentligheden ikke kan få lov at se dem.

Sohn afviser Sovjet-penge

Ole Sohn mindes ikke at have mødt Nikolaj Sjatskikh, men vil ikke afvise det. Han fastholder sit ukendskab til pengene fra Moskva.

»Jeg har utallige gange tidligere sagt, at jeg ikke har modtaget sorte kontanter fra Sovjet i min tid som formand for DKP, ligesom jeg heller ikke har autoriseret andre til det,« hedder det i en skriftlig kommentar fra Ole Sohn.

Koldkrigshistorikeren Thomas Wegener Friis kalder Nikolaj Sjatskikhs forklaring troværdig, bl.a. fordi den passer med de øvrige oplysninger i sagen.

»De nye oplysninger skader Ole Sohns troværdighed yderligere,« siger Thomas Wegener Friis.

Professor Sven G. Holtsmark, Institut for Forsvarsstudier ved Forsvarets Højskole i Oslo, advarer mod at tillægge forklaringen stor betydning. Han mener, at den tidligere KGB-chef ræsonnerer sig frem til, at han må have givet Ole Sohn pengene.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Popkulturen har kidnappet dansk radio

Mikael Jalving
Der er knap nok nogen offentlighed tilbage for musik, der ikke er pop, og det piner mig mere end udsigten til, at Danmark snart får en rød regering.

Blog: Skaber Dansk Folkeparti parallelsamfund?

Birthe Rønn Hornbech
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret?

Blog: Hvis du har ondt i sindet, så skrig det ud over byens tage, min ven

Majbritt Maria Nielsen
Præcis som når man går til læge, hvis bulen i panden ikke forsvinder, går man altså til psykolog, hvis man er begyndt at overleve i stedet for at leve.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her