Engell: Det skal være en dag, der samler

Grundlovsdag skal solen skinne, flagene blafre og politikerne holde en klassisk tale i en ordentlig tone.

Artiklens øverste billede

Grundlovsdag er en dag, der kalder på samling og forening, og netop denne dag komme vælgerne for at høre, hvad deres politikere står for, ikke hvad de synes om deres politiske modstandere.

Det mener politisk kommentator og tidligere konservativ partileder Hans Engell. Han understreger, at politikerne her vejes på en anden vægt end på årets øvrige dage.

- Derfor vil jeg kalde det lige på kanten og dårlig stil, når Lars Løkke Rasmussen bruger sin tale til at minde om, hvorledes en tidligere statsminister brød et løfte om efterlønnen, tilføjer han.

Noget sjovt og historisk

Engell erindrer fra sin tid som politiker, hvad talen gerne skulle indeholde for at stille vælgerforeningen tilfreds.

- Jeg skulle helst sige noget morsomt og lidt drilsk, men ligesom på et ordentligt niveau. Og så i øvrigt holde en såkaldt klassisk tale, hvor jeg trak tråde tilbage i tiden og reflekterede over grundlovens betydning for samfundet i dag.

Hans Engell gør opmærksom på, at grundlovsdag som demokratiets festdag er den dag, hvor vælgerforeningerne mobiliserer deres medlemmer. Det er primært dem, som dagen og talerne er henvendt til. Og så skal solen skinne og Dannebrog flagre.

- Selv til meget fremtrædende politikeres grundlovstaler kommer der langt færre end for bare 20 år siden, og det er en naturlig udvikling i lyset af, at under fire pct. af befolkningen er medlem af et parti.

Eksamen for kandidater

Ifølge Hans Engell har dagen også stor betydning for den store skare af folketingskandidater rundt omkring i landet.

- De skriver typisk selv deres taler og skal denne dag dokumentere, at de kan deres historie og forstår at sætte grundloven ind i en aktuel sammenhæng. Det er ligesom en lille eksamen, hvor de møder deres vælgere i øjenhøjde, slutter Hans Engell.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen