Kommunerne slås med regeringen om nulvækst

Regeringen siger nulvækst, men der er alligevel mange penge på spil, mener kommunernes formand, Jan Trøjborg.

Artiklens øverste billede

Et nul er ikke bare et nul.

Det fastslår formanden for Kommunernes Landsforening, Jan Trøjborg (S), efter dagens forhandlinger med regeringen om næste års økonomiske rammer for kommunerne, som regeringen har dømt til nulvækst.

- Det er vigtigt at forstå, hvad nul er, siger Trøjborg efter dagens forhandlinger i Finansministeriet.

Vanskelige forhandlinger

Selv om der er loft over den overordnede ramme, så er der alligevel tre-fire milliarder kroner i spil, forklarer KL-formanden, som betegner forhandlingerne som "vanskelige".

Det centrale i forhandlingerne er, hvor mange penge kommunerne kan frigøre ved at gøre tingene på nye måder.

Trøjborg har tilsyneladende ikke haft held til at overbevise regeringen om, at kommunerne har brug for flere penge for at kunne leve op til regeringens ambitioner på sundhedsområdet. Trøjborg har dog ikke opgivet håbet på det punkt.

- Kommunerne spiller en central rolle for det danske sundhedsvæsen. Men på det punkt vrider vi arm om både indhold og penge, siger Trøjborg.

Overblik over uenighederne

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) lægger heller ikke skjul på, at forhandlingerne er vanskelige, og at parterne har en forskellig opfattelse af tingene.

- Vi har været alle emnerne igennem i dag, og nu går vi hver for sig for at danne os et overblik over uenighederne, sagde han efter dagens forhandlinger.

Ifølge Claus Hjort Frederiksen har kommunerne mange muligheder for at frigøre økonomiske ressourcer gennem rationaliseringer, afbureaukratiseringer, digitalisering og ved at kommunerne bliver bedre til at lære af hinanden.

- Vi må i fællesskab gøre et hårdt arbejde for at frigøre ressourcer, sagde han.

Ekstra penge til kommunerne, kan der ifølge finansministeren ikke blive tale om.

- Rammen ligger fast, sagde han.

Det er ikke aftalt, hvornår parterne mødes igen, men det bliver formentlig lørdag.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen