Flertal bag udlændingestramninger smuldrer

Malou Aamunds exit fra Christiansborg bringer regeringen og DF i problemer på udlændingeområdet.

Artiklens øverste billede

Med Venstre-politikeren Malou Aamunds farvel til Folketinget står regeringen og Dansk Folkeparti til at komme i mindretal med en af deres centrale stramninger på udlændingeområdet.

Det gælder forslaget om, at kommuner får en kontant bonus, hvis de overtaler udlændinge til at forlade Danmark - den såkaldte repatriering. Bonussen er et led i de netop overståede forhandlinger om regeringens økonomiske 2020-plan.

LA stemmer imod

Mindretallet opstår, fordi Malou Aamund erstattes af Niels Højby fra Liberal Alliance, og partiet er imod forslaget. Det siger politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll til Politiken.

- Forslaget om repatriering er dårligt, for det virker som øgede offentlige udgifter. Derfor stemmer vi imod, hvis vi ikke får lavet en aftale med regeringen, bebuder Ammitzbøll.

Liberal Alliances nyvundne nøglerolle skyldes valgteknik. Aamund blev oprindelig valgt for Ny Alliance, som siden blev til Liberal Alliance, og hendes sæde tilfalder nu partiet.

Mangler ét mandat

Derfor mangler regeringen nu ét mandat i at have flertal, og heller ikke kristendemokraten Per Ørum Jørgensen vil levere det.

- Som det ser ud nu, er det højst sandsynligt, at vi stemmer imod. Det med at give kommunerne en dusør for at sende folk ud af landet er forkert, siger Ørum Jørgensen, som i sidste uge forlod forhandlingerne.

DF's næstformand, Peter Skaarup, afviser at genåbne aftalen.

- Vi har jo lavet en aftale med regeringen, og derfor må det være regeringens opgave at se, hvordan der kan laves flertal for forslaget, siger han til Politiken.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen