S: Ok at undersøge indvandrer-stigning
Socialdemokraterne er klar til at undersøge indvandringen. Men det skal ikke ske med negative DF-briller på.
Enhver regering bør tænke på, hvad der sker 20-30 år frem i tiden. Derfor vil Socialdemokraterne ikke modsætte sig undersøgelse af indvandringens kulturelle betydning for Danmark.
Men undersøgelsen skal ikke gennemføres med negative DF-briller på.
Sådan lyder det fra Socialdemokraternes integrationsordfører Henrik Dam Kristensen, efter at Dansk Folkeparti har fået gennemført ønske om at se på indvandringens betydning i Danmark om 40 år.
- Det er udmærket at se fremad. Men Dansk Folkeparti bruger det til at få skabt en negativ dagsorden. Det er det, de næres af, siger Henrik Dam Kristensen.
Flere ghettoer?
DF vil blandt andet have undersøgt, om der vil komme flere ghettoer i de større og mellemstore danske byer som følge af indvandringen. Men det er svært at svare på, for det afhænger af, hvordan man griber integrationen an i de kommende år:
- Bliver man ved med at lade stå til, så fortsætter den negative udvikling, vi har set siden 2001. Så får vi større og større problemer med bandekriminalitet og ghettoer, netop fordi Dansk Folkeparti har blokeret for en ordentlig integrationsindsats.
- Hvis man derimod gennemføre nogle af de tiltag, som vi har fremlagt sammen med SF, så bliver det et andet scenarie, fordi vi så får en regering, som vil tage ordentlig fat på integrationen, siger Henrik Dam Kristensen.
12 procent i 2050
DF er bekymret over tal fra Danmarks Statistik, som viser, at personer med ikke-vestlig baggrund i 2009 udgjorde 6,6 procent af befolkningen, hvilket svarer til 361.000 personer.
Ifølge Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning vil den gruppe næsten blive fordoblet til 12,1 procent af befolkningen i 2050. Det svarer til 728.000 personer.
Men tallene fører ikke i sig selv til dybe panderynker hos Henrik Dam Kristensen.
- Det kommer helt an på, hvordan de mennesker bliver integreret. Og tallene kan også ændre sig, hvis folk med ikke-vestlig baggrund i højere grad finder deres ægtefælle her i landet i stedet for at blive familiesammenført, siger Henrik Dam Kristensen.