Thorning og Søvndal: Vi er mest ansvarlige
S og SF's 2020-plan får langt hurtigere effekt end regeringens, mener Villy Søvndal og Helle Thorning.
Efter ugers venten og hemmelighedskræmmeri præsenterede Villy Søvndal og Helle Thorning-Schmidt mandag omsider S og SF's modsvar på regeringens 2020-plan.
De to partiledere kalder den reviderede udgave af Fair Løsning for en milepæl i dansk økonomi.
Ifølge Helle Thorning-Schmidt (S) og Villy Søvndal (SF) vil planen tilvejebringe 74,5 milliarder kroner i ekstra indtægter til statskassen.
- Forskellen i dansk politik er trukket helt klart op, siger Helle Thorning-Schmidt og angriber regeringen for en historisk svag styring af de økonomiske konjunkturer.
- Vores plan giver holdbarhed på lang sigt og bedre strukturel balance, siger hun.
S og SF's plan kommer kun tre dage efter, at Løkke-regeringen indgik en historisk aftale om at barbere efterlønnen - endda med De Radikale med på holdet.
Den røde plan indebærer, at banker, rige danskere og multinationale selskaber skal betale mere i skat, flere indvandrere skal i arbejde og så skal danskerne som bekendt arbejde 12 minutter mere.
Ikke ringere rentefradrag
Og Helle Thorning-Schmidt mener, at S og SF's plan får effekt langt hurtigere end VK-regeringens 2020-plan.
- Allerede i 2013 giver den overskud på den strukturelle balance. Regeringen begynder først at nedbringe gælden i 2020, siger Helle Thorning-Schmidt.
Til gengæld afviser S og SF at øge boligskatterne eller forringe rentefradraget for at undgå yderligere prisfald på boligmarkedet.
Villy Søvndal sammenligner den nuværende situationen med situationen efter Anden Verdenskrig.
- Der er øjeblikke i historien, hvor man træffer afgørende valg, siger Villy Søvndal.
- Vi prøvede det først efter Anden Verdenskrig, hvor Danmark blev omstillet til moderne industrination og velfærdsstat, siger han.
Næste tilsvarende skridt var i 1990'erne, hvor den socialdemokratiske ledede regering rettede op på den massearbejdsløshed, som de borgerligt styrede 1980'ere havde ansvar for, forklarer Søvndal.
- Det lykkedes igen i 90'erne at reformere Danmark og få gang i hjulene, siger han.