Snævert flertal til efterlønspartier
Blå blok taber terræn, men selv med et øget forspring får en rød regering svært ved at frede efterlønnen.
Det kan blive svært for en eventuel kommende rød regering at lave om på den efterlønsaftale, der fredag blev vedtaget af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og De Radikale.
I hvert fald viser en ny meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, at selvom rød bloks forspring vokser, så står de fire partier bag tilbagetrækningsreformen til 50 procent af stemmerne, hvis der var valg nu.
Alternativt flertal
Dermed opnår de lige præcis et alternativt flertal, da der også er et vist stemmespild. En del af målingen er dog gennemført, inden forliget faldt endeligt på plads.
Så selvom S-formand Helle Thorning-Schmidt med målingen står til at kunne indtage Statsministeriet, så ser det sort ud for S og SF's ønske om at bevare efterlønnen i sin nuværende form.
Den radikale leder, Margrethe Vestager, har nemlig afvist at ændre i aftalen, hvis rød blok skulle komme til magten.
Og efterfølgende har både Socialdemokraterne og SF meldt ud, at de vil kæmpe for at bevare efterlønnen, men også at de er klar til at forhandle om forringelser af efterlønnen efter et valg.
Flere røde mandater
Samtidig med at efterlønspartierne kan samle flertal, så taber blå blok terræn.
Den seneste tid har Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance ellers hentet en del af rød bloks forspring, men nu går det igen den forkerte vej for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans tropper.
Blå blok får 46,3 procent af stemmerne, hvilket svarer til 82 mandater. Det er mindre end sidste meningsmåling, hvor partiet stod til 47,3 procent af stemmerne - og endnu mindre end i starten af maj, da de fire partier tilsammen fik tilslutning fra 48,6 procent af vælgerne.
Rød blok - Socialdemokraterne, SF, Radikale og Enhedslisten - står i den seneste meningsmåling til 52,1 procent af stemmerne. Det svarer til 93 mandater.
LÆS OGSÅ: Kan efterløn betale sig for dig?