Løkke kan stadig gå på pension som 60-årig
Pensionsalderen for folketingspolitikere vil fremover følge efterlønsalderen. Men kun for de senest valgte.
Mottoet om at alle må spytte i kassen for at sikre Danmarks økonomiske fremtid har igen og igen lydt under forhandlingerne om tilbagetrækningsreformen.
Men de politikere, der har forhandlet aftalen på plads, kommer fortsat til at kunne gå på pension, når de fylder 60. Og det vækker harme hos Enhedslisten.
- Det er simpelthen så usmageligt at se en flok velbjærgede partiledere smile om kap, fordi de har sablet efterlønnen ned, mens de har sikret sig, at de stadig selv kan trække sig tilbage med en klækkelig pension, når de er 60 år, lyder det fra politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.
Kun for de senest valgte
Den nye aftale hæver pensionsalderen for folketingsmedlemmer til 62 år, og den vil fremadrettet følge efterlønsalderen.
Denne ændring gælder dog kun for medlemmer, der blev valgt første gang efter 1. januar 2007. Dermed kan topfolkene fra forligspartierne fortsat hæve folketingspension fra den dag de fylder 60.
- Dobbeltmoralen hos Venstre, Konservative, Radikale og Dansk Folkeparti er til at få øje på, for mens de rask væk ændrer reglerne for lønmodtagere, der ellers troede, de kunne regne med deres efterløn, så vil de ikke pille ved deres egne luksus-pensioner.
- Ændringen af folketingsmedlemmers og ministres tilbagetrækningsalder gælder kun fremtidens politikere. Ikke dem selv, konstaterer Johanne Schmidt-Nielsen.
DF: Ikke det bedste signal
Hos Dansk Folkeparti erkender næstformand Peter Skaarup, at det ser skidt ud.
- Jeg synes ikke, det er det bedste signal at sende. Jeg havde gerne set, at det også til kom at gælde os, der har været folketingsmedlemmer i 10, 20 og 30 år.
- Men det kunne vi ikke komme igennem med hos de andre partier, og det her er trods alt også et stykke af vejen i forhold til at ligestille folketingspolitikere med resten af befolkningen, mener han.
Ifølge Peter Skaarup er der "ikke nogen rimelig forklaring" på, hvorfor politikernes pensionsalder skal følge efterlønsalderen og ikke folkepensionsalderen.