- Opdateret 12/05/2011 kl. 22:43
S-SF klar til at forhandle efterløn
Hvis S-SF danner regering efter valget, men der også er flertal for en efterlønsreform, så vil de bøje sig.
Socialdemokraterne og SF er parate til at bøje sig, hvis de kan danne regering efter det kommende valg, men der samtidig er et alternativt flertal, som vil beskære efterlønnen.
Det bekræfter kilder overfor Ritzau.
Linjen i valgkampen vil være, at valget er et efterlønsvalg.
Og S og SF vil gå til valg på at bevare efterlønnen.
Men samtidig sidder De Radikale, som ellers støtter Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister, netop nu i forhandlinger med Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti om en efterlønsreform.
Siden de forhandlinger for alvor tog fart, har det været et kildent spørgsmål, hvordan S og SF ville reagere på De Radikales krav om efterlønsreformer. Ville de bøje sig, eller ville de gøre det til et kabinetsspørgsmål og gå af, hvis de kommer i mindretal på det spørgsmål.
Svaret er altså nu, at hvis S-SF efter valget kan samle flertal bag en S-ledet regering, men der samtidig er et alternativt flertal bestående af eksempelvis Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og De Radikale, som i disse dage forhandler om en efterlønsreform, så vil S-SF bøje sig for det og gå efter at forhandle en efterlønsreform hjem.
Kovendingen står i kontrast til, at Helle Thorning-Schmidt har sagt, at der ikke kunne blive tale om at pille ved efterlønnen.
Og politisk ordfører Henrik Sass-Larsen (S) har gentagne gange sagt, at "det bliver over hans lig" hvis efterlønnen forringes, og at han sågar ville overveje at forlade politik, hvis det skete.
Vurderingen i den røde lejr er, at vælgerne vil belønne de partier, som ikke vil røre efterlønnen.
Den ændrede linje vil efter alt at dømme blive præsenteret officielt, når regeringen, DF og R efter al sandsynlighed inden længe er klar med en efterlønsaftale.