Pind: Det hele er en misforståelse

Misforståelser og fordomme om Dansk Folkeparti er årsag til EU-kritik af grænsekontrollen, mener Søren Pind.

Artiklens øverste billede

Den europæiske kritik af den nye danske grænsekontrol har været baseret på "en misforståelse".

Det vurderer integrationsminister Søren Pind (V) efter et EU-møde i Bruxelles, hvor han har fremlagt detaljerne om grænseaftalen mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.

- Missionen er lykkedes med at få klarlagt, hvad det her handler om. At vi med den her aftale holder os inden for Schengen-samarbejdets rammer, og at vi indfører en form for toldkontrol, som handler om at komme skyggesiderne ved den fri bevægelighed til livs, siger Pind.

"Dramatisk interesse"

Der har med Søren Pinds ord været "nærmest dramatisk interesse" omkring grænsekontrollen på torsdagens EU-møde.

Kritikken af Danmark har været massiv fra både medlemslande og ledende politikere i EU-Parlamentet. Men det skyldes en forkert opfattelse af, at Danmark vil genindføre en gammeldags grænsekontrol med paskontrol, vurderer Pind.

- Når man så oven i købet lægger til, at europæiske journalister og politikere betegner Dansk Folkeparti som ekstremt højreorienterede - en analyse som jeg ikke deler - så er det nemt at hidse sig op og skælde ud over det her, siger Søren Pind.

Dæmper retorik

Flere lande dæmper efter EU-mødet retorikken over for Danmark. Blandt andet fordi andre EU-lande som Sverige allerede har en toldkontrol, der minder om det nye danske system.

Regeringen har afleveret en redegørelse om grænsekontrollen til EU's kommissær for indre anliggender, Cecilia Malmström. Men hun vil endnu ikke svare på, om planerne er i fuld overensstemmelse med Schengen-reglerne, som den danske regering fremhæver.

- Vi har ikke haft mulighed for at kigge på det, så det ersvært for mig at kommentere på. Vi må kigge på det og vende tilbage, siger Malmström.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen