Annonce
Politik

EU-parlamentariker angriber Wind

DF's Morten Messerschmidt sender åben klage til rektor på Københavns Universitet.

Morten Messerschmidt. Arkivfoto.

Dansk Folkeparti holder stædigt fast i sin voldsomme kritik af EU-forsker Marlene Wind.

Professoren fra Københavns Universitet har kritiseret regeringens aftale med DF om grænsekontrol for at være ren valgflæsk.

Den voldsomme kritik fik DF's leder Pia Kjærsgaard til at opfordre Københavns Universitet til at ransage sig selv, idet hun mente, at Marlene Wind er "gået over stregen" og er "fuldstændig færdig" som neutral ekspert i medierne.

Og nu tager Dansk Folkepartis EU-parlamentariker Morten Messerschmidt over med et åbent brev til rektor Ralf Hemmingsen på Københavns Universitet.

Broddent kar

Brevet er en klage over Marlene Wind, som ifølge Messerschmidt "søler" Københavns Universitet til med sin "politiske agitation". Han betegner Marlene Wind som et "broddent kar" og "en plet på universitetets renomme."

Han beder derfor rektor om at forholde sig substantielt til Marlene Winds ageren som ekspert og som repræsentant for Københavns Unviersitet.

"I forbindelse med Dansk Folkepartis forslag om national grænsekontrol har Marlene Wind anført, at det vil isolere Danmark fra ethvert politimæssigt samarbejde og give de kriminelle frit spil. Det er bare i strid med realiteterne og kan derfor kun tjene et politisk formål. Naturligvis er Marlene Wind i sin gode ret til at have disse synspunkter. Men jeg har svært ved at se, at det tjener universitetets interesser at blive katalysator for den slags markeringer," skriver Morten Messerschmidt.

Sprogbrug uden substans

Og han fortsætter:

"Hertil knytter sig det hidtil voldsomste udtryk for politisk agitation, jeg har oplevet fra Marlene Winds side. Nemlig ved en EU-debat på Københavns Hovedbibliotek afholdt 19.maj i år, hvor Marlene Wind under debatten anfører en stribe udsagn, som du som rektor bør forholde dig til. Jeg finder dem alle ganske uegnede som repræsentant for Københavns Universitet.

Debatten tog sit udgangspunkt i EU's kommende udenrigstjeneste, hvortil Marlene Wind anførte, at ”medlemslandene fucker EU's udenrigspolitik op”. Sådan kan man jo vælge at anskue det. Det er ikke et sprogbrug, jeg i hverken min studietid eller inden for de seneste år, hvor jeg har arbejdet på Københavns Universitet, er stødt på andre steder, og i øvrigt heller ikke en betragtning, der synes mig megen videnskabelig relevans – eller substans – i.

Fra medlemslandene gik kritikken hurtigt videre til politikerne og befolkningen, hvorom Marlene Wind anførte, at ”folket er jo ikke bedre end deres politikere. Hvis der ikke er nogen at spille bold op ad, kan folket jo ikke andet end at kravle tilbage til hulestadiet”. Man kan naturligvis formulere sig farverigt – også som forsker. Men at identificere EU-skepsis som et udtryk for, at man befinder sig på hulestadiet, er i min optik en så grovkornet og stærkt politisk bemærkning, at det ikke egner sig for en professor fra Københavns Universitet – særligt ikke, når hun netop udtaler sig i denne egenskab."

Fast regelsæt

Morten Messerschmidt kommer med følgende opfordring til Københavns Universitets rektor:

"Jeg vil derfor bede dig som rektor for universitetet dels at udforme et fast regelsæt for almen dekorum (sømmelighed, red.) blandt universitetets ansatte, der virker som eksperter, og dels tage universitetets ansattes virke som eksterne eksperter i almindelighed og Marlene Winds ageren som sådan i særdeleshed op til revision. Det er hele universitetets renomme, der står på spil, hver gang tåbelige, uvidenskabelige udsagn som de ovenfor angivne kan sættes i forbindelse med Københavns Universitet.

Rektor imod regler

Rektor Ralf Hemmingsen sagde allerede i går til jp.dk, at han ikke har tænkt sig at begrænse sine ansatte professorer og andre forskeres ytringsfrihed:

"Nej, for hvis man begynder at opstille etiske grænser for, hvad professorerne må sige, så bliver der tale om en meget forenklet fremstilling af virkeligheden, som ingen kan være tjent med. Eksperterne må selvfølgelig stå til ansvar for, hvad de siger, men hvis man begynder at lægge etiske bånd på, så tror jeg, at vi bevæger os i retning af et samfund, vi slet ikke ønsker."

Giver ikke op

Alligevel giver Messerschmidt ikke op.

»Det her er en alvorlig sag, og derfor skal vi have en skriftlig begrundelse fra rektor, om han finder hendes adfærd i overensstemmelse med de standarder, der bør gælde for et universitet som Københavns Universitet. Hvis vi får på skrift, hvordan han ser på det her, har vi også noget at holde ham op på efterfølgende,« siger Morten Messerschmidt til politiken.dk.

LÆS HELE MESSERSCHMIDTS ÅBNE BREV

LÆS OGSÅ: Rektor: Wind er ikke færdig

LÆS OGSÅ: Wind: Vi er tilbage i Sovjetunionen

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Dansk Industri hejser det hvide flag

Mikael Jalving
Nu skal vi importere arbejdskraft udefra. Hvad om vi først fik aktiveret den, der allerede findes?

Blog: Venstre og regeringen er totalt passive overfor sprøjtegift i drikkevandet

Christian Rabjerg Madsen
95 gange i 2017 sendte vandværkerne drikkevand ud til danske forbrugere, med mere sprøjtegift end reglerne tillader. Alligevel har Venstre mere travlt med at skælde ud på oppositionen end med at sikre danskerne rent drikkevand.
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her