Annonce
Politik

Ekspert: Regeringen er gået i grænsepanik

Regeringens engelske version af den udskældte grænseaftale er fuldstændig forskellig fra den danske, siger ekspert

Pressemøde med Udenrigsminister Lene Espersen og udviklingsminister Søren Pind om grænsekontrollen. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Regeringen er skræmt fra vid og sans.

Sådan lyder det fra EU-professor Marlene Wind, efter at udenrigsminister Lene Espersen (K) har ryddet kalenderen for at forhindre en diplomatisk krise om regeringens aftale med Dansk Folkeparti og grænsekontrol.

Forskellige budskaber

Samtidig har regeringen lavet en engelsk version af den udskældte danske aftale, hvor man har fjernet en række af de skrappe elementer.

Men det er naivt at tro på, at udlandet hopper på den:

- Der er tale om to fuldstændigt forskellige budskaber. I den danske udgave taler man om personkriminalitet og sætter dermed spørgsmålstegn ved Schengenaftalen. Men i den udenlandske version taler man om told og varer, siger Marlene Wind.

Dermed afviser hun regeringens forklaring om, at indholdet i den danske og den engelske udgave er ens.

- Regeringen har troet, at man kunne give Pia Kjærsgaard scenen i en måned til at udlægge aftalen for danskerne, uden at udlandet ville holde øje med det.

- Pia Kjærsgaard har sagt, at hun er fløjtende ligeglad med EU-Kommissionen og Danmarks internationale forpligtelser. Hvis ikke man kan forstå, at det kan skabe forvirring og mistro til, at Danmark vil overholde reglerne, så er man dybt naiv.

Regeringen har fejlet

Oppositionen mener, at regeringen enten har "vildledt" folketinget eller udlandet om aftalen. Det ord vil Marlene Wind ikke bruge, men hun kalder regeringens opførsel "dybt uprofessionel".

- Hvis det var en ny regering, der aldrig nogensinde havde haft ministeransvar før, så havde jeg måske ikke undret mig.

- Men regeringen har siddet på taburetterne i ti år og været igennem Muhammed-krisen. At de kan fejlbedømme situationen så alvorligt. Det kommer i den grad bag på mig, siger Marlene Wind.

Ifølge Søren Pind har man lavet den engelske oversættelse, så EU-Kommissionen kan lave en juridisk bedømmelse af den danske aftale. Men den ændrede danske retorik vil ikke stoppe kommissionen. Her vil man tværtimod holde nidkært øje med, hvordan aftalen konkret bliver udmøntet, siger Marlene Wind.

Ritzau
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: 57 sigtelser men ingen sager

Josephine Fock
DR-dokumentaren ’I politiets vold: Mørk og mistænkt’ viser, at alle desværre ikke er lige for loven i Danmark. Hvor er ordentligheden henne?

Blog: Sommerdeprimeret! Ingen gør noget. Alt bliver værre

Rune Toftegaard Selsing
Det er så trist. Problemerne med multikultur og islam har kun udsigt til at blive værre hvert eneste år.
Annonce
Byrådet i Aarhus giver undskyldning til fyrede teknik-medarbejdere
»Det er en uforbeholden undskyldning for forløbet i sagen og kulturen i afdelingen,« sagde borgmester Jacob Bundsgaard (S), da et samlet Aarhus Byråd undskyldte over for en gruppe fyrede medarbejdere i teknik og miljø. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her