• Opdateret 16/05/2011 kl. 15:08

Det indeholder den røde plan

Betalingsring om København skal finansiere billigere kollektiv trafik.

Artiklens øverste billede
Helle Thorning-Schmidt (S) og Villy Søvndal (SF) præsenterede mandag deres længe ventede bud på en 2020-plan. Foto: Lars Krabbe

Vi skal have gang i væksten.

Vi skal have styr på indtægterne.

Vi skal have en mere effektiv offentlig sektor.

Og vi skal arbejde mere og uddanne os bedre.

Sådan lyder de fire centrale overskrifter i S og SF's plan, Fair Løsning 2020, som partilederne Helle Thorning-Schmidt (S) og Villy Søvndal præsenterede på et pressemøde til middag.

Vækst

Offentlige investeringer for 10 mia. kr. fremrykkes. Det betyder, at private virksomheder får til opgave at renovere og udbygge skoler, sygehuse, institutioner, ældreboliger, kloakker og veje. Derudover vil S og SF straks efter et valg indføre 100 pct.'s afskrivning på alle nyinvesteringer i maskiner til og med 2012. Det vil forøge investeringerne i virksomhederne med mindst 9 mia. kr.

Konkurrenceevnen skal styrkes med en vækstreform, der bl.a. betyder forbedring af virksomhedernes rammebetingelser og en strategisk erhvervspolitik med fokus på velfærds-og sundhedsteknologi, klima og energi, vand og bioteknologi. Derimod bliver der ikke tale om lavere skatter.

Vækstreformen finansieres gennem reationalisering og omprioritering af den eksisterende erhvervsstøtte på 22 mia. kr. Der skal samlet set findes 2,2 mia. kr. Pengene bliver i erhvervslivet, idet der bruges 1 mia. kr. på et nyt klimafradrag og 1,2 mia. kr. på vækstreformens øvrige initiativer.

Styr på indtægterne

S og SF vil stramme op på dansk økonomi ved bl.a. styre indtægterne med en præcis angivelse af, hvad de skal finansiere af udgifter. Hovedparten af disse afgifter skal finansiere hurtigere og bedre behandling på sygehusene.

På sundhedsområdet kan nævnes stigende afgifter på cigaretter og usunde fødevarer og så vil S og SF fjerne fradrag for sundhedsforsikringer.

På skatteområdet henter man 1,2 mia. kr. ved at hæve millionærskatten, loft over pensionsindbetalinger skal give 2,1 mia. kr., aktieomsætningsafgift på 0,25 pct. skal give 4 mia. kr. og øget ligning og inddrivelse skal give 1 mia. kr. Planen omfatter også kørselsafgift på lastbiler til 1,5 mia. kr. og betalingsring om København, der skal give 2 mia. kr. Pengene skal bruges til billigere kollektiv trafik og grønne trafikinvesteringer.

Skatteindtægterne hæves med i alt 24,1 mia. kr. og sænkes med 6,4 mia. kr., der især stammer fra 4,8 mia., som kommer fra et forhøjet beskæftigelsesfradrag på 6.000 kr. Netto stiger skatteindtægterne altså med 17,7 mia. kr. i den røde plan.

Effektiv offentlig sektor

S og SF vil spare 4 mia. kr. gennem stop for overbetaling af private sygehuse, og man vil spare på brug af konsulenter i staten. Desuden skal kommuner og regioner pålægges årlige effektiviseringer for 1 mia. kr. Kommunerne og regionerne beholder effektiviseringsgevinsten, der således kommer borgerne til gode i form af bedre velfærdsydelser.

Kommunerne tilføres årligt 1,25 mia. kr. til sikring af uændret service i lyset af det stigende udgiftspres som følge af flere ældre. Det giver et niveauløft på 5 mia. kr. i 2015 og 11,3 mia. kr. i 2020.

Regionerne tilføres årligt knap 1,9 mia. kr. til sikring af normalt serviceløft, herunder stigende medicinudgifter. Det giver et niveauløft på 7,5 mia. kr. i 2015 og 16,9 mia. kr. i 2020.

Arbejde og uddannelse

Som det fremgik af Fair løsning skal en trepartsaftale med arbejdsmarkedets parter sikre 15 mia. kr. ved at folk arbejder mere.

En uddannelsesreform til i alt 10 mia. kr. skal forbedre hele befolkningens uddannelsesniveau. De ti mia. kr. bruges bl.a. på 2 mia. kr. ekstra til folkeskolen, ungdomsuddannelser tilføres 0,6 mia. kr., 2 mia. kr. investeres i flere uddannelsespladser til unge og endelig bruges der 3,9 mia. kr. på at tilbageføre Genopretningspakkens nedskæringer på uddannelse og forskning.

Endelig kan nævnes, at S og SF vil skaffe 10.000 flere indvandrere i arbejde. Det skal bl.a. ske ved at stille "rimelige" krav til kontanthjælpsmodtagere.

Læs hele den røde plan på linksene herunder:

Den korte udgave er på 31 sider og den den lange udgave er på 96 sider .

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.