- Opdateret 13/05/2011 kl. 19:24
Thorning: Vi vil ikke kaste det fra os
Thorning sætter nu ord på, at hun ikke sætter sin mulige fremtid som statsminister på højkant for efterlønnen.
Socialdemokraternes formand sætter nu ord på den bevægelse, der har fundet sted i S og SF i takt med, at De Radikale har nærmet sig en aftale med regeringen og DF om at ændre efterlønnen.
Hvor det tidligere har været en blank afvisning og over partiets politiske ordfører Henrik Sass Larsens lig at forestille sig efterlønsforringelser, så er linjen nu mere pragmatisk.
Thorning siger til DR, at det ikke er et kabinetsspørgsmål for hende, hvis hun efter et valg bliver statsminister, men samtidig bliver tvunget til at acceptere en efterlønsreform.
- Der er svaret nej. Hvis der er flertal for at danne en ny regering, så vil vi leve op til den forpligtelse frem for at kaste det hele fra os, siger hun som svar på, om hun vil gå af som statsminister, hvis den situation opstår.
Hun afviser, at hun dermed accepterer at føre blå bloks økonomiske politik efter en eventuel valgsejr.
- Nej, det er det ikke. Efterlønnen er et hjørne. Det er ikke en ubetydelig del, det er en stor del, siger hun og fortsætter, at hun og Socialdemokraterne vil kæmpe med næb og kløer imod efterlønsforringelser.
- Jeg håber, at vi får et flertal, så vi kan forhindre de her forringelser, siger hun.
På TV2 uddyber hun:
- Det er nu op til vælgerne, om efterlønnen skal bevares.
Og så kritiserer hun Dansk Folkeparti for, at det er dem, som har gjort det muligt at forringe efterlønnen, som det sker nu.
- Vi har ikke flertal alene til at frede efterlønnen, fordi Dansk Folkeparti har skiftet spor. Hvis de gik ud af de her forhandlinger og afviste at forringe efterlønnen, så skete det ikke, siger hun til TV2.