Minister: EU-krav stopper ikke grænse-plan

På trods af en henstilling fra EU vil regeringen ikke sætte omstridt grænseaftale i bero.

Artiklens øverste billede

Selv om Europakommissionens formand personligt har talt i telefon med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), og EU-kommissionen opfordrer Danmark til at sætte omstridt grænseaftale i bero, så vil regeringen ikke give sig.

Ekstra toldere vil begynde at bemande de danske grænser om tre uger, som det er aftalt mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.

Det siger skatteminister Peter Christensen (V).

- Kommissionens kritik bygger på misforståelser. Vi lægger op til toldkontrol på samme måde, som svenskerne også har haft i flere år, og det kan man inden for Schengen-reglerne, siger Peter Christensen.

Det argument har EU-kommissionen dog afvist, fordi den danske aftale lægger op til en "permanent kontrol".

- Så vidt vi ved, gennemfører Sverige ikke systematiske tjek af den type ved grænserne, siger en talsmand for EU-komissionen.

Aftalen står fast

Men Danmark lægger hverken op til paskontrol eller til at stoppe alle biler, så Danmark på den måde vil forhindre den frie bevægelighed på tværs af grænsen, siger Peter Christensen:

- Der vil være en toldkontrol. Det er det, vi lægger op til, og nationalstaterne har inden for Schengen-lov til at sikre, at landets afgiftsregler og skatteregler bliver overholdt, siger Peter Christensen.

Han er ikke bekymret over, at Europakommissionens formand, José Manuel Barroso, personligt har udtrykt sin bekymring over for statsminister Lars Løkke Rasmussen.

- Men jeg kan være bekymret over, at kommissionen ikke tror, der er toldkontrol i Sverige. Det har jeg konstateret ved selvsyn, så det skal vi ikke bruge lang tid på at diskutere, siger ministeren.

Hvis EU-Kommissionen henvender sig med spørgsmål til den danske aftale, så vil Danmark hurtigst muligt svare på dem. Men aftalen står fast, siger skatteministeren.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen