Eksperter dumper grænsekontrollen

Der bliver hverken fanget flere menneskesmuglere eller kriminelle østeuropæere, når man om tre uger genindfører grænsekontrollen i Danmark. Sådan lyder kritikken fra en række eksperter, metroXpress har talt med.

Gevinsten ved at indføre grænsekontrollen er ellers, ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), at man kommer grænseoverskridende kriminalitet og menneskesmugling til livs.

»En af de effektive midler til at bekæmpe det er grænsekontrol,« sagde han til TV 2 News, efter at aftalen var indgået.

Menneskesmuglere finder vej

Men ifølge lektor Shahamak Rezaei, Institut for Samfund og Globalisering på RUC, kommer Claus Hjort Frederiksen til at kigge langt efter resultater ved de danske grænser:

»Menneskesmuglerne får deres penge for at overvinde barrierer. Den store udfordring er at smugle folk ud af deres oprindelseslande, som ofte er meget velbevogtede. Hvis de kan overvinde den barriere, kan de også overvinde EU's grænser,« siger Shahamak Rezaei, der har forsket i illegal migration, til metroXpress.

Han peger på USA som et eksempel på, at grænsekontrol ikke er vejen frem i kampen for at stoppe menneskesmugling:

»Verdens mest bevogtede landegrænser er den mellem USA og Mexico. Her poster man milliarder af kroner i grænsekontrollen med elektronik, mandskab, fly og overvågningsmaskiner. Men selv der har de mere eller mindre kastet håndklædet i ringen.«

Kampagne gav én peberspray

Heller ikke kriminelle østeuropæere vil blive bremset af grænseaftalen, mener Gerd Battrup, der er lektor ved Institut for Grænseregionsforskning.

»Politiet og Skat gennemførte en lang og omfattende kampagne for to år siden, hvor der ikke blev taget nogen våben. Kun én peberspray,« siger Gerd Battrup:

»Når man har fri bevægelighed i Europa, kan man komme lovligt ind i Danmark.«

Kilde: MetroXpress

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen