Annonce
Politik

Ekspert: Grænsebom er i strid med Schengen

Danmark ryger på kant med Schengen-aftalen, hvis grænsekontrollen genindføres, fastslår ekspert.

Arkivfoto: Holger Bundgaard

Dansk Folkepartis forslag om at genindføre grænsekontrollen i Danmark kan meget vel komme på koalitionsskurs med det europæiske Schengen-samarbejde.

Sådan lyder vurderingen fra EU-ekspert Thomas Gammeltoft-Hansen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Som udgangspunkt er grænsekontrol ved interne grænser i EU ikke tilladt, siger han og understreger, at reglerne er meget klare.

- Indfører Danmark grænsekontrol, vil det betyde, at man enten skal indføre en kontrol, som har mere symbolsk karakter, eller simpelthen tage konsekvensen og træde ud af Schengen-samarbejdet, siger Thomas Gammeltoft-Hansen.

Messerschmidt har ikke ret

Dansk Folkeparti har stillet krav om at genindføre grænsebommene i Danmark som et led i forhandlingerne om regeringens 2020-plan.

Partiets EU-parlamentariker Morten Messerschmidt mener ikke, at en genindførelse af grænsebommene vil betyde et total opgør med Schengen-aftalen.

Men ifølge Thomas Gammeltoft-Hansen har Messerschmidt altså ikke læst reglerne godt nok.

Rohde: Fuldstændig uhørt

Også Jens Rohde, Venstres EU-parlamentariker, er ude med riven efter Messerschmidts udmeldinger.

- Det vil være fuldstændig uhørt, at vi kommer og siger, at det her har vi forpligtet os til, men det ønsker vi ikke længere at overholde, siger han.

- Jeg skal ikke bestemme, hvad man forhandler om ved forhandlingsbordet, men jeg forventer på ingen måde, at en Venstre-ledet regering træder ud af Schengen-samarbejdet, siger EU-parlamentarikeren.

Det vil ligeledes undre Thomas Gammeltoft-Hansen, hvis regeringen går med til at genindføre grænsekontrollen.

- At træde ud vil få store konsekvenser for Danmark. Både økonomisk i forhold til

turisme og handelsrejsende. Men det vil også få politi- og sikkerhedsmæssige konsekvenser og gøre det svære at bekæmpe international kriminalitet, siger han.

Ritzau
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DF og Khader truer Støjbergs integrationskampagne

Jaleh Tavakoli
Vi har massive problemer med at muslimer af deres egne familier bliver udsat for vold og undertrykkelse, oftest med islam som begrundelse. DF og Khader har derfor ret i deres kritik af kampagnens manglende fokus på islam.

Blog: DR Detektor vildleder groft om andelen af ikkedanskere i år 2100

Morten Uhrskov Jensen
Det er reelt magtmisbrug af betroet stilling, når DR Detektor når frem til, at kun 21,4 pct. vil være af fremmed herkomst i år 2100.

Blog: Hvis Enhedslisten bestemte…

Rune Lund
Enhedslistens folketingsgruppe har netop fremlagt et realisérbart bud på, hvad vi ville gennemføre, hvis vi havde 90 mandater i Folketinget. Politisk forandring er mulig. Hvis bare der er politisk vilje.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her