Regeringen udskyder beskyttelse af vandløb
Først i 2012 pålægges landmændene at droppe dyrkning nær vandløb og lave randzoner. Oppositionen raser.
Regeringen har droppet at pålægge landbruget at lave miljøbeskyttende randzoner omkring vandløb allerede fra næste efterår. Planen er udskudt til 2012.
Det får Danmarks Naturfredningsforening til at beskylde fødevareminister Henrik Høegh (V) for at tækkes landbruget.
- Regeringen suspenderer, eliminerer eller reducerer alle de grønne tiltag, der skulle dæmme op for landbrugets forurening.
- Men for hver gang vi ødelægger vores natur og vandmiljøer, koster det borgerne mange gange mere at rette op end den gevinst, en landmand måske kan score på kort bane, siger naturfredningsforeningens præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen.
Følger tidsplan
Fødevareministeren slår på, at Danmark stadig følger tidsplanen for EU's vandrammedirektiv.
Han forklarer udsættelsen med, at myndighederne ikke har gode nok kort over vandløbene til lige nu at indføre de randzoner, hvor landmændene får dyrkningsforbud for at beskytte dyre- og planteliv.
- Det er beklageligt. Men for at kunne håndhæve dyrkningsforbudet og udregne den rigtige kompensation, skal vi kunne udpege arealerne korrekt, inden vi går i gang, udtaler Henrik Høegh i en skriftlig kommentar.
S-kritik
Socialdemokratene anfægter, at regeringen holder sig inden for EU-vandrammedirektivets tidsfrister.
- Det her kan godt give Danmark endnu en EU-sag på halsen for ikke at efterleve vandrammedirektivet, siger partiets miljøordfører, Mette Gjerskov.
Den radikale miljøordfører, Johs. Poulsen, kalder udsættelsen for "en skandale af dimensioner", og Enhedslistens Per Clausen mener, at regeringen svigter miljøet af hensyn til industrilandbruget.
Randzonerne er et af instrumenterne i regeringens plan om Grøn Vækst til at indfri blandt andet vandrammedirektivet. I sidste uge udskød regeringen også en ny afgift på sprøjtegifte til tidligst næste sommer. Den skulle være trådt i kraft fra årsskiftet.
Landbruget vånder sig over både randzoner og skrappere pesticidafgifter under henvisning til erhvervets betrængte økonomi.