Thorning ved magten bekymrede USA's ambassadør

USA's eksambassadør skrev til præsident Bush, at det bekymrede ham, hvis Thorning kom til magten i 2007.

Artiklens øverste billede

Udsigten til en frigivelse af hemmelige dokumenter fra USA's ambassade i Danmark har fået tidligere ambassadør James Cain til at fortælle om sine indberetninger hjem til Det Hvide Hus.

Uden at komme præcist ind på, hvad der står i de 297 WikiLeaks-dokumenter, vil Cain dog gerne løfte sløret for, hvad han indberettede til daværende præsident George W. Bush: Rosende ord til den danske opposition var der ikke mange af.

- Jeg skrev til præsident Bush, at der var grund til bekymring, hvis der kom et regeringsskifte - fordi jeg vidste, at en socialdemokratisk regering ville være afhængig af Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti, og at der derved var udsigt til en kursændring, siger han om folketingsvalget i 2007 til Berlingske Tidende.

Ønskede at bevare alliance

Cain fortsætter:

- Jeg kendte selvfølgelig til Helle Thorning-Schmidts holdning - og ja, jeg var bekymret for, at hun som ny statsminister i en koalition med SF og De Radikale ville føre en politik, som ikke var den, som USA ønskede.

- Vi ønskede jo at bevare vores tætte alliance, siger han og understreger, at det særligt var Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitiske kurs, der interesserede amerikanerne.

Støttede Fogh som Nato-chef

Med det gode øje til den borgerlige regering var det da også naturligt for Cain at lægge et godt ord ind for daværende statsminister Anders Fogh Rasmussens kandidatur til posten som Natos generalsekretær i 2008.

- Vi var mange, der arbejdede hårdt for, at Anders Fogh Rasmussen skulle blive Natos generalsekretær - jeg var bestemt en af dem, fordi jeg var sikker på, at han ville blive fantastisk og præcis, hvad alliancen havde behov for. Allerede fra Foghs besøg hjemme hos præsident Bush i Texas i foråret 2008 var det et af de vigtigste emner, siger Cain til Berlingske Tidende.

Endelig understreger eksambassadøren, at selv om han kommer med sin uforbeholdne mening om navngivne politikere, så indeholder indberetningerne "ingen fornærmelser".

WikiLeaks har endnu ikke frigivet dokumenterne fra USA's ambassade i København.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.