Annonce
Politik

Henriette Kjær og skandalerne

På trods af to ministerposter og 27 år i politik vil Henriette Kjær blive husket for skandalerne.

Henriette Kjær blev formand for KU i 1983. Arkivfoto: Gregers Overvad

Når Henriette Kjær forlader Folketinget efter næste valg, kan hun se tilbage på en konservativ politisk karriere, som indledtes, da hun i 1983 blev formand for KU i Århus.

Trods den lange karriere bliver det skandalerne, som kommer til at stå tilbage.

Læs også: Henriette Kjær forlader Folketinget

Henriette Kjær blev født den 3. maj 1966 i Elsted ved Århus. Hendes far var journalist, mens hendes mor var hjemmegående. I et tidligere interview har hun fortalt, at læsning og bøger fyldte så meget i barndomshjemmet, at hun senere valgte at studere til bibliotekar.

Det blev alvor

Men kærligheden til politik trak tilsyneladende mere end bøgerne.

I 1985 blev hun student fra Viby Amtsgymnasium, og året efter gik hun af som KU-formand.

Herefter fulgte et år med arbejde som chauffør ved kurerfirmaet Budstikken.

Og i 1988 trådte hun for alvor ind i politik, da hun blev De Konservatives kandidat i Århus Nordkredsen, i 1991 blev det afløst af Skanderborgkredsen, og fra 1992 har hun været kandidat i Århus Øst-kredsen.

Kylle, Pylle og Rylle

I 1993 valgte Henriette Kjær at starte på Biblioteksskolen i Aalborg, men blot et år efter kaldte politik endnu engang, og hun måtte afbryde sine studier, da hun blev valgt ind i Folketinget som 28-årig for Århus Amtskreds.

Sammen med de to andre unge, konservative blondiner, Lene Espersen og Gitte Seeberg, var hun med til at give De Konservative et mere ungt brand, og de tre fik hurtigt øgenavnene Kylle, Pylle og Rylle.

Samme år blev Kjærs nuværende samlever, Erik Skov Pedersen, pressechef for Det Konservative Folkeparti, og en ny kærlighed begyndte at spire.

Forelsket i spindoktoren

Den afgående gruppeformand og politiske ordfører har beskrevet mødet med Erik Skov Pedersen i sin biografi "Henriette Kjær – Indtil nu" (2005).

De to mødte hinanden, mens Erik Skov Pedersen var i et forhold. Hans kæreste var gravid, men forelskelsen var så stor, at affæren fortsatte. Først da Henriette Kjær selv blev gravid, flyttede Kjær og Skov Pedersen sammen. Parret har to sønner sammen.

"Han viser sin kærlighed, men ikke alt det der udenomsfims, som jeg heller ikke bryder mig om. Han er utrolig givende på alle mulige områder. Han hjælper, hvis jeg beder ham om det, og jeg tror faktisk ikke, at jeg har støvsuget i den tid, jeg har kendt ham. Han tager sin del af slæbet," skriver Kjær i sin selvbiografi om samleveren.

Måtte gå som minister

Det blev dog også ham, som kostede hende jobbet som familie- og forbrugerminister i 2005.

Deltag i debatten: Har Henriette Kjær truffet den rigtige beslutning?

Karrien så ellers lys ud. I 2001 blev hun udnævnt til social- og ligestillingsminister i den nye VK-regering, og i 2004 tiltrådte hun som familie- og forbrugerminister.

Men blot syv måneder senere måtte hun forlade posten. Sammen med Erik Skov Pedersen var hun i oktober og december 2004 blevet dømt til at betale regninger på over 50.000 kr. for en markise og to sofaer.

Den nye sag

Selv om hun måtte gå af som minister, vendte hun dog i 2008 tilbage som politisk ordfører og gruppeformand.

Men da B.T. skrev, at Erik Skov Pedersens mor havde politanmeldt parret for at forfalske hendes underskrift på et gældsbrev, rullede historierne igen.

Svigermoderens sag er blevet afvist af politiet, da den er forældet, men parret har lagt sag an mod hende for injurier.

Har afvist at gå

Samtidig kom det frem, at parret har i alt syv domme for at være dårlige betalere.

I de fleste tilfælde gælder dommen Erik Skov Pedersen, men i december 2010 blev Henriette Kjær dømt til at betale 150.000 tilbage til GE Money Bank. Penge, som ifølge Kjær nu er betalt.

Henriette Kjær har flere gange afvist, at hun ville forlade sin ordførerpost, og den konservative leder, Lars Barfoed, ligeledes sagt, at hans tillid til hende er usvækket.

Alle har ret til et privatliv

Ikke desto mindre valgte hun altså onsdag at trække sig fra posterne som politisk ordfører og gruppeformand, ligesom hun ikke genopstiller til det kommende folketingsvalg.

"Alle har ret til et vist privatliv. I den senere tid har det stået mig lysende klart, at hvis denne ret også skal gælde mig, så kan jeg ikke fortsat have et arbejdsliv i politik," oplyser hun i en pressemeddelelse.

Læs også: Konservative: Hun gik selv

Læs også: Kjær: Min post ikke til diskussion

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Henriette Kjær og vores forfald
RALF PITTELKOW, politisk kommentator
Vil du slippe for de kedelige kendsgerninger om Danmarks truende nedtur? Tænd for TV2.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Medierne er for ærbødige over for EU-systemet

Ikke mindst tilhængere af EU bør betragte systemet – herunder Jean-Claude Juncker – både kritisk og årvågent.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Skaber Dansk Folkeparti parallelsamfund?

Birthe Rønn Hornbech
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret?

Blog: Hvis du har ondt i sindet, så skrig det ud over byens tage, min ven

Majbritt Maria Nielsen
Præcis som når man går til læge, hvis bulen i panden ikke forsvinder, går man altså til psykolog, hvis man er begyndt at overleve i stedet for at leve.

Blog: ”Lykkelænder” eller bloktilskud

Nauja Lynge
Hverken de grønlandske eller danske politikere favner det mindretal, som jeg er en del af.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her