Cepos kritiserer Løkke for nøl
Den borgerlige tænketank Cepos finder Løkkes hensigt rigtig, men er utilfreds med tempoet.
”Det er positivt, at statsministeren bryder med et tabu og nu er villig til at afvikle efterlønnen. Det er nødvendigt for at sikre arbejdskraft de kommende år og for at forbedre de offentlige finanser. Og vi kan derfor ikke fortsat betale raske arbejdsduelige seniorer for at holde fri. Vi havde dog gerne set, at man gik langt mere direkte til værks og standsede tilgangen til efterløn allerede i 2012, så den er afviklet i 2016. Det ville øge beskæftigelsen med 80-90.000 personer frem mod 2020”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, Cepos, i en kommentar til statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale.
Giver først resultat om et 20 år
”Regeringen vil i stedet afvikle efterlønnen for personer under 45 år. Det forslag giver først arbejdskraft om et par årtier. Det forbedrer holdbarheden på de offentlige finanser med i størrelsesordenen 12 mia.kr. Fordi man på de offentlige finanser ikke behøver at spare op til at kunne udbetale efterløn for personer under 45 år. Det er vores anbefaling, at denne budgetforbedring anvendes på gældsafvikling og på forslag, der kan forbedre væksten de kommende år. Her tænker jeg på lavere topskat og lavere selskabsskat. Det vil være helt forkert, hvis budgetforbedringen anvendes på øget offentligt forbrug, der i forvejen ligger på danmarks-historiens højeste niveau”, siger Mads Lundby Hansen, og tilføjer:
Mindre klar om 45-60-årige
”Statsministeren er mindre klar om de 45-60 årige. Hvis man forestiller sig, at deres efterlønsperiode i gennemsnit reduceres med 2 år så kan det give 40.000 ekstra i arbejde frem til 2020. Det vil give et lille nøk opad på den økonomiske vækst. Men hvis vi skal fordoble den underliggende vækst fra ca. 1 til 2 pct. frem til 2020 kræves der ca. 250.000 ekstra i arbejde. Også i det perspektiv er det vores anbefaling at afvikle efterlønnen fra 2012 til 2016. Det vil øge beskæftigelsen med 80-90.000 personer.”
LÆS OGSÅ: S og DF siger nej til efterlønsreform
LÆS OGSÅ: Fagbevægelsen raser mod efterlønsplaner
ORDET ER DIT: Hvad synes du om statsministerens nytårstale?