• Opdateret 08/12/2010 kl. 16:40

Ekspert: Prøver hjælper eleverne

Regeringens folkeskole-reform prioriterer flere karakterer. God idé, mener ekspert, men lærerne siger fra

Artiklens øverste billede
Flere prøver og mere evaluering giver dygtigere elever, mener ekspert. Foto: Stine Larsen

Elverne skal have karakterer helt ned til sjette klasse, foreslår regeringen i folkeskoleudspil. Det siger lærerne takker nej til, men flere test kan styrke eleverne.

Det forklarer Frans Ørsted Andersen, lektor på Danmark Pædagogiske Universitetsskole ved Aarhus Universitet.

Han har forsket i det finske skolesystem, hvis elever har klaret sig allerbedst blandt vestlige lande i den seneste PISA-undersøgelse.

"Finske skoleelever har rigtig mange tests. Så mange, at eleverne ikke længere er bange for dem. Til gengæld er lærerne utrolig dygtige til at evaluere," siger Frans Ørsted Andersen.

Han påpeger, at evalueringskulturen er afgørende for eleverne.

Frygt ikke karakteren

Ifølge Frans Ørsted Andersen betyder det, at eleven får bundet nogle konkrete afleveringer eller stile eller udfordringer knyttet til sin karakter, så karakteren giver mening. Og samtidig får eleven af vide, hvordan han eller hun kan gøre det bedre.

"De mange prøver betyder også, at eleven ikke bliver bange for dem, og på den måde undgås karaktererhysterietet," siger han.

I Finland er eleverne ikke særlig bange for test. De ved god, at test hjælper dem til at blive bedre, lyder det fra lektoren.

Lærere: Drop karaktererne

Hos Danmarks Lærerforeningen er man ikke enig i, at der skal være gives flere karakterer, men flere test er en mulighed.

"Flere karakterer løfter ikke niveauet i den danske folkeskole. Det er dog en god idé, hvis lærerne får flere kvalificeret test stillet til rådighed, som de kan bruge i undervisningen i stedet for de nationale, obligatoriske test," siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening.

Ifølge ham skal lærerne sørge for at snakke med eleven i stedet for at give dem en karakter, der bare er et tomt tal, som de ikke kan forholde sig til.

Tal med eleven

Den holdning møder støtte fra Palle Rasmussen, professor i uddannelsesforskning ved Institut for Læring og Filosofi ved Aalborg Universitet.

"Men lærerne kan blive bedre til at bruge resultater fra prøver eller fra deres generelle indtryk i undervisning, til at melde tilbage til eleverne, så eleven får noget feedback," siger han.

Det er vigtigt at vælge mellem at evaluere for at kontrollere og evaluere for at opnå forbedringer, lyder det fra professoren.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.