Overraskende parløb kan stække Liberal Alliance

DF og Kristendemokraterne indleder nu et samarbejde for at få en række mærkesager på næste års finanslov, og det overraskende parløb kan sætte Liberal Alliance uden for indflydelse.

Artiklens øverste billede
Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti indleder et samarbejde med Kristendemokraterne. Foto: Polfoto/Jens Dresling

De to partier vil blandt andet bremse de skattelettelser, som Liberal Alliance og de konservative brændende ønsker sig. Det skriver Politiken.

Ikke råd til skattelettelser

Finansordfører Kristian Thulesen Dahl (DF) og kristendemokraternes repræsentant i Folketinget, den tidligere konservative Per Ørum Jørgensen, har opstillet en række hovedkrav:

De socialt udsatte skal have flere penge, efter at der skåret i satspuljen, som normalt hjælper de svageste. Desuden skal yderområderne tilgodeses, og så er der ikke råd til lettelser af f.eks. selskabsskatten, iværksætterskatten eller multimedieskatten, skriver Politiken.

DF ser gode muligheder

Siden Per Ørum Jørgensen forlod de konservative i maj, har VKO-alliancen kun haft 89 mandater og mangler dermed en enkelt stemme for at kunne vedtage finansloven. Liberal Alliance har tre mandater og kan tilbyde mere stabilitet omkring finansloven, men kristendemokraten Per Ørums krav er billigere.

Dansk Folkepartis finansordfører ser gode muligheder i et parløb:

»Det er fint, at der er et flertal for finansloven med et socialt sigte frem for et flertal, der er meget fokuseret på at give selskaber og den finansielle sektor skattelettelser. Vi indgår meget gerne i et parløb med Kristendemokraterne, og Per Ørum Jørgensen fortjener ros for den måde, han har optrådt på. Hans ønsker er realistiske, hvor andre kommer med urealistiske krav«, siger Kristian Thulesen Dahl med henvisning til Liberal Alliances ønsker om skattelettelser.

»I udgangspunktet er der et flertal for finansloven uden Liberal Alliance, og så er det mit håb, at de så efterfølgende kan komme med«, siger Thulesen Dahl til Politiken.

LA får det svært

Dermed kan Liberal Alliances muligheder for reel indflydelse være minimeret, og partileder Anders Samuelsen erkender, at partiet nu får det svært:

»Vi har ikke en specielt stærk position. Det er bestemt ikke den samme situation, som vi forhåbentlig er i efter et valg, hvor vi har de afgørende mandater«, siger han til Politiken.

De konservatives leder, Lene Espersen, sagde på partiets landsråd forrige weekend, at partiet vil kæmpe hårdt for at få nedsat iværksætterskatten og selskabsskatten. Det kan ske under finanslovsforhandlingerne, men hvis DF og Kristendemokraterne holder fast i deres krav, er muligheden spildt.

Kilde: Politiken

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen