Soldater-ivrige skal foran i køen
Hvis du bare ikke kan vente på at få en hjelm på hovedet og et gevær i hånden, er der nu håb.
De mest ivrige og egnede unge mennesker, som brænder for at aftjene værnepligt, skal sikres en plads i det danske forsvar med det samme.
Sådan lyder forslaget fra forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V), som onsdag rundede100 dage i stolen som forsvarsminister.
»Jeg kan forstå, at der faktisk er en del, som gerne vil ind til forsvaret, men som takker nej, når de hører, at der er op til halvandet års ventetid på at påbegynde værnepligten. Så begynder de i stedet at studere, og så mister vi dem helt. Derfor vil det være en god idé, at forsvaret friholder omkring 10 pct. af pladserne til de særligt motiverede, som på Forsvarets Dag (session) siger, at de vil begynde om få måneder,« siger Gitte Lillelund Bech.
Ingen tvunget i trøjen
Tirsdag oplyste Forsvarets Rekruttering, at man for første gang har lige så mange frivillige, som man skal bruge til værnepligt. Det betyder, at stort set ingen af de 6.500 værnepligtige i år er tvunget ind i militæret, og at værnepligten således reelt er sat ud af kraft. Den store interesse for forsvaret er også forklaringen på, hvorfor nogle skal vente op til halvandet år på at komme i gang med værnepligten.
»Øremærker vi nogle pladser til dem, vil det også kunne trække flere kvinder ind i forsvaret,« siger Gitte Lillelund Bech.
Netop en bedre kønsfordeling end de nuværende ca. seks pct. kvinder i soldaterrækkerne er en mærkesag for forsvarsministeren. Og hun er ikke bange for at bruge måltal.
»Det har altid undret mig, at man gerne må sætte et tal på antal indvandrere, men ikke på kvinder. Vi ved fra lande som Canada og Norge, at måltal faktisk hjælper. Jeg vil ikke sætte et fast tal på antal kvinder i hele forsvaret, men jeg mener, at hvert af de tre værn - hæren, søværnet og flyvevåbnet - må sætte et tal for det antal kvinder, som de tilstræber at nå,« opfordrer Gitte Lillelund Bech.