Annonce
Politik

Nekrolog: Venstrefløjens fyrtårn er død

Socialdemokraternes nestor, Svend Auken, er død, 66 år gammel. Han var formand, minister flere gange, miljøforkæmper og venstrefløjens ideologiske fyrtårn.

Svend Auken er død. Han blev 66 år gammel. Dermed må Christiansborg sige farvel til en af de største danske politikere i nyere tid.

Inden sin død nåede Socialdemokraternes nestor 38 år i Folketinget og flere ministerposter. Han blev partiformand og derefter væltet af sine egne i et dramatisk opgør med den senere statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Han fik efterfølgende en hel fløj i partiet opkaldt efter sig og blev af mange socialdemokrater betragtet som den bedste statsminister, Danmark aldrig fik.

Svend Auken har i flere år været syg af prostatakræft, og han havde forlængst erkendt, at han led af en uhelbredelig sygdom, der kun blev værre og værre. Alligevel valgte han til det sidste at kæmpe for sine mærkesager. På sit sidste 1. maj møde i Århus i år forsatte den lange århusianer klassekampen mod "det velbjergede borgerskab":

- Vi socialdemokrater har en kæmpeopgave i at få en stærk fagbevægelse igen. Vi tror på, at mennesker uden ressourcer og rigdom i modsætning til dem, der har BMW'er eller hemmelige bankkonti i Schweiz, kun kan ændre samfundet ved at slå sig sammen, lød det fra Svend Auken, der hele vejen gennem sin politiske karriere tilhørte venstrefløjen i partiet.

I tinget som 28-årig

Allerede som 28-årig kom han i Folketinget ved valget i 1971. Fire år senere blev han næstformand for partiet, og da tidligere statsminister Anker Jørgensen gik af i efteråret 1987, trådte Auken frem som formand for Socialdemokraterne. Partiet rådede på det tidspunkt over 55 mandater i Folketinget. Med Auken ved roret gik Socialdemokraterne frem til 69 mandater ved valget tre år senere, og Svend Auken fik flest personlige stemmer blandt alle kandidaterne. Det var det bedste valg for partiet nogensinde.

Men det var ikke nok til at sikre regeringsmagten, og Svend Aukens person og egenskaber som partileder var omdiskuterede i partiet. Med sin drengede charme, ulyst til at spille stærk mand og tendens til at være lidt for hurtig på aftrækkeren fremstod han indimellem mere som en utroværdig lykkeridder end som formand for Danmarks største parti. I hvert fald for De Radikale, som ikke ønskede ham som statsminister. Filmen knækkede for alvor, da han citerede en samtale med den norske udenrigsminister Thorvald Stoltenberg - uden selv at have talt med ham.

Svækket af interne opgør

Internt i partiet blev han svækket af en række voldsomme personopgør med blandt andre Ritt Bjerregaard i en hovedrolle. Opgør, som Auken ikke formåede at lægge låg på. På kongressen i Vejle i 1992 brast drømmen om Statsministeriet endeligt, da han blev fældet af udfordreren Poul Nyrup Rasmussen. Partiets politiske ordfører, Mogens Lykketoft, blev fra flere sider udpeget som strategen bag "kuppet". Nyrup, Bjerregaard, Lykketoft og Auken var i årtier Socialdemokraternes stærke firebande, der på kryds og tværs kæmpede med og mod hinanden.

Svend Auken gjorde det dog fra begyndelsen klart, at nederlaget ikke ville få ham til at sætte sig hen i et hjørne. Op gennem 1990'erne og frem til, at Socialdemokraterne tabte regeringsmagten i 2001, blev han kendt som en stærk miljø- og energiminister, der satte skub i det danske vindmølleeventyr og udbredelsen af den vedvarende energi.

Partiets store stemmesluger

Han fortsatte samtidig som partiets store stemmesluger og bevarede sin evne til at være centrum i ethvert rum, han trådte ind i. Hans humor og skarpe tunge fik det til at brage, når han holdt sine legendariske valgdueller med Venstres Uffe Ellemann-Jensen på Århus Universitet.

En af de lykkeligste dage i Svend Aukens politiske liv var dog, da efterlønnen blev indført med ham som arbejdsminister tilbage i 1970'erne. Det sagde han på sin sidste partikongres i efteråret 2008. Her brugte han sin særlige taletid på at forsvare efterlønnen, de arbejdsløse, de gamle og miljøet. I klassisk Auken'sk stil skete det med citater fra Karl Marx, Albert Camus - og Svend Auken.

Svend Auken blev født i 1943 i Århus og var søn af lægeparret Kirsten og Gunnar Auken. Han blev cand. scient. pol. i 1969 og studerede i USA og Frankrig. Hjemme blev han amanuensis ved Institut for Statskundskab ved Århus Universitet i 1969. Fire år senere blev han universitetslektor.

Svend Auken efterlader sig fire børn og sin kone Anne Wivel.

/ritzau/

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Er der andre end Bertel Haarder og Karsten Hønge, som har en vision?

Nauja Lynge
Det er trættende at høre om burkaer og frikadeller på plejehjemmet. Staten Danmark bløder, og der er brug for klare budskaber om vigtige emner som rigsfællesskabets fremtid.
Annonce
Bolig
Danmarks svar på San Francisco: På toppen af alting bor borgparret fra Vejle
Ægtepar har adopteret middelalderstilen, siden de for halvandet år siden flyttede ind i Vejles nok mest specielle "borghus" med ”katakomber”, buer og hvælvinger. 
Se flere
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her