Annonce
Politik

Lovlig heroin fik Venstre på bedre tanker

Venstre kritiserer Københavns Kommunes planer for legalisering af hash, men har tidligere ændret holdning til gratis heroin.

Venstre kritiserer forslag om legal salg af hash, men har tidligere skiftet mening i spørgsmålet om lægeordineret heroin. Arkivfoto: POLFOTO

Forslaget fra Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune om at tillade hashsalg fra særlige cafeer møder i dag udbredt modstand fra politikere i folketingssalen.

Den samme diskussion har man haft i årevis om gratis uddeling af stoffer til narkomaner, efter at myndighederne i Schweiz i 1994 begyndte at udlevere heroin til de hårdest ramte misbrugere.

Forsøget fra Schweiz har efter 15 år vist sig at være en succes, og flere lande er sidenhen begyndt med lignende projekter.

Stemningen langsomt vendt

Fronterne i Folketinget blødte langsomt op, og i 2008 vedtog et bredt politisk flertal at tillade lægeordineret heroin.

Forslaget giver kommunerne mulighed for at udlevere gratis heroin til de hårdest ramte narkomaner på forsøgsbasis.

Ordningen er finansieret af regeringen, der har afsat 70 millioner kr. til forsøget. Sundhedsstyrelsen regner med at kunne behandle 360 narkomaner årligt for det beløb. Prisen for at behandle en person med gratis heroin kommer til at ligge på mellem 200-225.000 kr. om året.

Odense først med gratis heroin

Odense bliver den første kommune, der benytter sig af ordningen for lægeordineret heroin. Politikerne i Odense har vedtaget, at den første heroin kan udleveres senest den 1. marts 2010.

Fynske narkomaner vil derefter kunne møde op to-tre gange dagligt og få en dosis gratis og helt lovlig heroin, som de skal indtage under observation fra uddannet personale.

Der er tale om et forsøg med gratis udleveret heroin til de hårdest ramte narkomaner i misbrugsmiljøet. Forsøget bygger på veldokumenterede erfaringer fra Tyskland, oplyser Erik Simonsen (K), rådmand for social- og arbejdsmarkedsforvaltningen i Odense Kommune, til jp.dk.

”For et års siden havde jeg aldrig støttet ideen. Jeg var først rigtig stor modstander, men efter at have set de gode resultater fra Tyskland, er jeg overbevist,” siger Karsten Kjærby (K), der er medlem af socialudvalget i Odense, til jp.dk.

Kan atter få arbejde

På den særlige klinik med fri heroin får narkomanerne udleveret den helt rigtige dosis, og de har ikke mulighed for at tage heroinen med uden for klinikken.

Ideen er, at misbrugerne kan komme ud af kriminalitet og måske blive stoffri, hvis de får deres stof i kontrollerede mængder.

Netop muligheden for at indtage rent stof i et sikkert miljø er afgørende.

”Det er jo ikke heroinen, der gør dem syge. Det er alt det skidt, de får med. Undgår de urene stoffer, så bliver de heller ikke syge. Og så kan nogen af dem rent faktisk gå ud og få et arbejde igen,” siger Karsten Kjærby til jp.dk.

Ifølge Erik Simonsen er der store forventninger til, at narkomaner, der modtager lægeordineret heroin, vil opleve betydelige helbredsmæssige og sociale forbedringer.

Atter urokkelig

Venstre var sammen med Dansk Folkeparti blandt de skarpeste modstandere af ideen om at give narkomaner gratis heroin. Alligevel vendte stemningen i folketingsgruppen.

”Det er i en erkendelse af, at vi er nødt til at gå andre veje for at hjælpe den meget marginaliserede gruppe af stofmisbrugere. Vi sidder ikke med en idé om, at vi gør dem stoffri, men det kan give dem et socialt løft og er bundet op på succesrige forsøg fra andre lande,” sagde Birgitte Josefsen, sundhedsordfører for Venstre, dengang til ekstrabladet.dk.

Sidenhen ændrede modstanden sig til opbakning til ideen.

Nu er det i stedet ideen med salg lovlig hash, som Venstre og resten af folketinget skal tage stilling til. Og her er Venstre urokkelig.

”Vi har debatteret det, og Venstres folketingsgruppe er hundred procent imod fri hash,” siger Birgitte Josefsen, sundhedsordfører for Venstre, til jp.dk.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Fodbold uden dommerfejl er ikke fodbold

Jens-Kristian Lütken
Magien forsvinder fra fodbold, hvis den skal være ren og retfærdig
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her