Læserne: Rygere skal ikke bagerst i køen

En daglig pakke cigaretter eller for mange kilo på kroppen skal ikke sende folk bagerst i køen til sygehusbehandling. Det mener jp.dk's læsere, som dermed er uenige med regionsrådspolitikerne.

En rundspørge foretaget af JP viser nemlig, at mere end hver fjerde regionsrådspolitiker mener, at borgere med livsstilssygdomme bør sendes bagud i køen til sygehusbehandling .

Men det kan de godt glemme, mener et flertal af de læsere, som har givet deres mening tilkende på jp.dk.

Hvad er selvforskyldt?

"Selvfølgelig skal vi ikke differentiere mellem patienter, det vil være en umulig opgave at vurdere, om en lidelse er selvforskyldt eller ej. Jeg tror også, at rygerne og de overvægtige bliver straffet rigeligt af de handicap, som livsstilen allerede måtte påføre dem," skriver Claus Andersen fra Odense.

"Jeg mener også, at befolkningen har et moralsk ansvar for at holde deres helbred i orden, men at sende rygere bag i køen til f.eks. kræftbehandling er dog lige skrapt nok. Skal man så også bagest i køen, hvis man har en korsbåndsskade som følge af sport?," skriver Morten Andersen fra København.

Sport er en livsstilssygdom

Og han er ikke den eneste, der nævner, at sportsudøvere er en stor belastning for sundhedssystemet.

"Sport er den største livstilssygdom der findes, og den koster hvert år samfundet miliarder af skattekroner. Nye knæ, hofter, ledbånd, gigt, ødelagte rygge og meget mere. Tja, som sports- og fitnessudøver lider jeg vel ligeså meget af en livsstilssygdom som en ryger," skriver Max Rye fra Horsens.

Flere nævner, at rygere og overvægtige måske nok belaster sundhedssystemet, mens de lever, men til gengæld, anfører de, dør de tidligere.

Frustreret læge

Endelig mener nogle, at folk med livsstilssygdomme bør komme bagerst i køen, hvis de ikke retter sig efter lægens råd om eksempelvis at holde op med at ryge.

"Vil man kunne trække på fællesskabet, må man også kunne lade sig råde af fællesskabet," lyder argumentation fra Dan Petersen fra Ballerup.

En læge beskriver netop sin frustration over patienter, som ikke følger hans råd.

"Jeg bruger hver dag jeres penge på at behandle rygerrelaterede sygdomme velvidende, at patienterne trods mine råd ryger videre. Behandlingen er derfor komplet spildt, da hovedpaten derfor kommer tilbage med nye lidelser igen," skriver Jacob Albertsen fra København.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen