Ny EU-lussing på vej til Danmark

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech og den danske regering står til endnu et bragende nederlag i EU.

Artiklens øverste billede

Det sker, når Europa-Kommissionen på torsdag vedtager, hvordan opholdsdirektivet og de mange EF-domme omkring den skal fortolkes. Det skriver Mandag Morgen, der har læst Kommissionens meddelelse.

Den er ualmindelig dårligt nyt for regeringen og Dansk Folkeparti, for udlændingeaftalen fra september dømmes nu ude af Kommissionen. Det gælder blandt andet beslutningen om, at 25 procent af alle familiesammenføringer skal udsættes for en ekstra kontrol.

Kontrol imod EU-reglerne

- Systematisk kontrol er imod EU-reglerne, skriver Kommissionen, der også fastslår, at afslag skal kunne ankes, at der ikke må stilles krav til familiesammenførtes boligforhold, og at selvforsørgelseskravet maksimalt må svare til kontanthjælpen.

Når Europa-Kommissionen har vedtaget meddelelsen, har borgerne i alle EU-lande mulighed for at kontrollere, om landenes nationale myndigheder forvalter EU-reglerne korrekt. I modsat fald kan Kommissionen trække landet for EF-Domstolen.

Krav om bedre service

På en række områder skærper Kommissionen kravene til den service, de nationale myndigheder skal yde EU-borgere, der søger om familiesammenføring. En tredjelandsborger, som er på vej til et EU-land for at blive familiesammenført, kan ikke afkræves andre dokumenter end pas og dokumentation for familiesammenføringen. Der må f.eks. ikke kræves visum, returbillet eller dokumentation for økonomisk formåen eller bopælsforhold, fastslår Kommissionen.

Dansk Folkepartis nyvalgte europaparlamentariker, Morten Messerschmidt, mener, at Kommissionens fortolkninger er helt uacceptable og ikke har dækning i opholdsdirektivet. Derfor bør regeringen ignorere Kommissionens tolkninger, siger han til Mandag Morgen.

Integrationsordfører Morten Østergaard (R) glæder sig derimod over EU's nye linje. Regeringen bør droppe den stramme kontrol og i stedet give borgerne hurtigere sagsbehandling, siger han.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen