Politik

JuniBevægelsen lukker og slukker

Ikke mere bevægelse tilbage i JuniBevægelsen, som i 17 år var en markant del af den danske EU-modstand. Forretningsudvalget anbefaler, at bevægelsen opløses.

Junibevægelsens exit er alvorligt for demokratiet, mener Hanne Dahl. Foto: Mik Eskestad

JuniBevægelsen bevæger sig snart ikke mere.

På tærsklen mellem den syvende og ottende dag i den måned, som bevægelsen i sin tid tog navn efter, var ledelsen parat til at kaste håndklædet i ringen.

Kan ikke genrejses

- Vores strategi for unionsmodstanden har ikke vundet opbakning. Den situation, vi står i, er, at vi må lukke og slukke. Vi kan ikke genrejse dette projekt, sagde landsformand Keld Albrechtsen i tv's partilederrunde.

Mandag morgen præciserede Albrechtsen over for Ritzau, at forretningsudvalget vil anbefale bevægelsens opløsning.

- Udvalgets indstilling skal drøftes på et ledelsesmøde den 20. juni. Derefter kommer spørgsmålet op på et ekstraordinært landsmøde, der først kommer engang efter sommerferien. Kursen er afstukket, men det må ligesom tage den tid, som den slags tager, sagde JuniBevægelsens formand.

Allerede tidligt søndag aften stod det klart, hvor galt det ville gå.

Den allersidste dans

Derfor var stemningen også på begravelsespunktet i Salon K i det indre København, hvor medlemmer og tilhængere med skuffelse havde registreret dagens valgstedsmålinger og de første prognoser.

Alligevel skulle der være fest, og mens der blev linet op til den formentlig allersidste dans, gjorde spidskandidaten Hanne Dahl status.

"Alvorligt for demokratiet"

Hun kaldte JuniBevægelsens exit en alvorlig sag for demokratiet og fastslog, at hun ikke har meget tiltro til sine kolleger i de andre EU-skeptiske partier.

På spørgsmålet om, hvordan EU-Parlamentet ville være uden den danske protestbevægelse, svarede hun: - Som et badeværelse uden Ajax. En-to uger er o.k., men den tredje uge er det ulækkert.

Bonde kritiserer medierne

Jens Peter Bonde, bevægelsens chef-parlamentariker gennem en menneskealder, kunne også havde brugt ordet "ulækker", da han spiddede den "Christiansborg-fikserede" presse.

Det gjorde han nu ikke, men han var nådesløs i sin afvaskning af medierne.

- JuniBevægelsen blev tvunget ud af medierne. Det er svært at opretholde kontakten til vælgerne, når mediernes arbejdsplads hedder Christiansborg, lød det fra Jens Peter Bonde.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her