Statsrådsmiddag vækker undren

Ministre spekulerer i, om en statsrådsmiddag på tirsdag skyldes et forestående statsministerskifte. Der har ikke været holdt statsrådsmiddag siden kronprinseparrets forlovelse.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: AP/John McConnico

I statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) mere end syv år lange regeringstid har Statsrådet kun været samlet til middag en eneste gang. Det skete den 8. oktober 2003. Anledningen var, at kronprins Frederik samme dag var blevet forlovet med Mary Donaldson.

Nu kan medlemmerne af Statsrådet - regeringens ministre, dronningen og kronprinsen - se frem til en ny, fælles middag. Hoffet har nemlig inviteret til statsrådsmiddag på Amalienborg på tirsdag kl. 20. Herrerne skal møde i smoking, damerne i lange kjoler og alle »uden dekorationer,« som det fremgår af invitationen.

Fik besked på dagen


At middagen skal afholdes få dage før Natos topmøde har fået flere i ministerkredsen til at spekulere i, om det kan hænge sammen med et nært forestående statsministerskifte.

Da ministrene i 2003 blev inviteret til statsrådsmiddag fik de først på selve dagen oplyst, hvad anledningen var.

»Det foregik sådan, at godkendelsen af kronprinsens forlovelse blev givet i et Statsråd om formiddagen, og så blev der holdt statsrådsmiddag om aftenen. Så selv om middagen var indvarslet i god tid, så fik ministrene først besked om anledningen samme dag,« forklarer dronningens kabinetssekretær, Henning Fode.

Ingen faste regler


Han oplyser, at der ikke er faste regler for, hvornår der afholdes statsrådsmiddag, men at Hoffet tilstræber, at det sker ca. hvert fjerde år. Der er ikke nogen officiel anledning til middagen på tirsdag.

»Den har været planlagt i lang tid, for det er svært at finde en dato, der passer for så mange mennesker,« siger Henning Fode.

Den tidligere socialdemokratiske minister gennem syv år Henrik Dam Kristensen tror, at forklaringen på, at Statsrådet skal til middag på Amalienborg, kan være, at Fogh længe har indrettet sin drejebog efter næste uge - umiddelbart før Nato-topmødet i Strasbourg.

»En statsrådsmiddag kan være en glimrende lejlighed til at sige tak for samarbejdet gennem mange år. Det kan man bestemt ikke afvise,« siger han.

Andre kilder i og omkring regeringen afviser enhver sammenhæng mellem Fogh, Nato og middagen.

Kabinetssekretær Henning Fode oplyser, at der ud over statsrådsmiddagen i 2003 også blev holdt en middag i 2000. Dengang var anledningen ifølge kabinetssekretæren, at »det var tid til en statsrådsmiddag.«

Mens statsrådsmiddage er sjældne, så mødes ministrene ca. otte gange årligt i Statsrådet under dronningens foresæde.

Ifølge grundloven skal alle love og vigtige regeringsforanstaltninger forhandles her. Det betyder i praksis, at lov- og beslutningsforslag forelægges i Statsrådet, før de fremsættes i Folketinget, og at alle lovforslag, der er vedtaget af Folketinget, forelægges i Statsrådet, hvor de underskrives af dronningen og af den ansvarlige minister.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.