Politik

Brian M: Bandekrig har intet med religion at gøre

Justitsministeren mener ikke, bandekonflikten har religiøse eller racistiske undertoner. Men ifølge politiet kan disse punkter meget vel påvirke kampene.

Justitsminister Brian Mikkelsen (K). Arkivfoto: Stine Larsen

Bandekrigen har intet med religion, ære eller racisme at gøre. Det er udelukkende en kamp om de ulovlige markeder, fastslår justitsminister Brian Mikkelsen (K).

”Der er intet racistisk eller religiøst er i de kampe, som foregår lige nu. Det er jo klart, at banderne og rockerne vil have os til at tro, at det handler om ære, pligter og etnicitet. Men den barske virkelighed er, at det er en kamp om de kriminelle markeder,” siger han.

Politiet: Religion spiller også ind

Men ifølge en netop offentliggjort årsberetning fra Københavns Politi kan religion spille en rolle blandt medlemmerne i de forskellige indvandrergrupper. Derfor indgår religionsspørgsmålet i den efterforskning af bandemiljøet, som politiet i øjeblikket er i gang med.

Og ifølge en statusrapport, som Rigspolitiet offentliggjorde i sidste uge, smitter spørgsmål om ære, selvforståelse og identitet af på de nuværende kampe. Både indbyrdes blandt de enkelte indvandrerbander og mellem Hells Angels og de forskellige indvandrergrupperinger.

”Jeg giver justitsministeren ret i, at hovedårsagen til de igangværende konflikter er kampene om de kriminelle markeder. Men andre aspekter kan spille ind undervejs,” siger Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Flere lag i konflikten

Samme melding kommer fra sociolog Michael Hviid Jacobsen fra Aalborg Universitet. Han giver justitsministeren ret i, at konflikten i udgangspunkt er en magtkamp om de forskellige markeder i København.

”Men efterhånden er der kommet flere lag på konflikten, så nu er det blevet svært at sige, hvad det helt reelt handler om. Og når medierne begynder at beskrive, at det handler om religion og ære, så smitter det af på miljøet,” siger han.

null
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her