Politik

Direktøren får 53.409 kr. - hjemmehjælper 2.779 kr.

Den rammer historisk skævt, det er en ommer, den er for uambitiøs. Hård kritik af VKO's skattereform.

Pia Kjærsgaard på vej til præsentationen af forliget om skattereformen. Foto: Valdemar Jørgensen.

Skattepolitikken bliver en kampplads frem mod næste valg. S og SF varsler allerede omfattende ændringer af skattereformen, som regeringen og DF præsenterede søndag aften. Reformen sænker marginalskatten med 7,5 pct. og giver samlet skattelettelser for i alt 31 mia. kr. frem mod 2011. Bundskatten lettes med 14 mia. kr., mellemskatten på 6 pct. afskaffes, og 350.000 danskere slipper frem over for at betale topskat.

Regeringen måtte opgive at sænke satsen for topskat, der forbliver på 15 pct. Det ændrer dog ikke på, at vellønnede får størst gevinst ved skattelettelserne, mens DF fik indrømmelser, så folkepensionister, enlige og arbejdsløse kompenseres for bl.a. højere grønne afgifter.

Mens erhvervslivet er skuffet over, at regeringen forspilder en historisk mulighed for at få topskatten ned, kritiseres reformen voldsomt af fagbevægelsen, Socialdemokratiet og venstrefløjen for at ramme historisk skævt og efterlade et stort hul i statens finanser, fordi skattereformen er underfinansieret de første to år.

»Det er de mest dramatiske omfordelinger til fordel for de velhavende, jeg tror, at vi nogensinde har set i danmarkshistorien,« siger SF's formand, Villy Søvndal.

S og SF vil inden næste valg fremlægge en plan for et nyt skattesystem.

»Før et valg vil vi præcist lægge frem, hvad der skal ændres i skattereformen for at gøre det socialt mere velafbalanceret,« siger S-lederen, Helle Thorning-Schmidt.

Finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) fremhæver, at reformen er god for Danmark.

»Ikke siden indkomstskatten blev opfundet i 1903, har man gennemført så markant en reduktion af marginalskatten,« siger Løkke.

Stor skuffelse
Men eksperter og Skattekommissionens formand, Carsten Koch, finder det bekymrende, at skattereformen ikke løser de udfordringer, dansk økonomi står over for med mangel på arbejdskraft og stigende offentlige udgifter.

»Reformen er en stor skuffelse og er, hvad jeg vil betegne som en ommer,« siger økonomiprofessor ved Handelshøjskolen i København Søren Bo Nielsen.

Skattereformen forbedrer de offentlige finanser med 5,5 mia. kr. og øger arbejdsudbuddet med ca. 19.000 fuldtidsbeskæftigede.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Hvad betyder skattereformen for dig?
Viggo Lepoutre Ravn
Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om en skatteaftale. Der lettes i bunden, topskattegrænsen på 15 pct. bevares, og grænsen for, hvornår man skal betale topskat, øges. Hvad betyder det for din økonomi?
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her