Politik

Partier vil afskaffe hurtig skilsmisse

DF-formand vil genindføre tvungen separation. S og regeringspartierne er åbne, mens flere organisationer advarer imod effekten.

Det skal ikke længere være muligt at blive skilt med et par klik, en digital underskrift og 420 kr.

Det mener Dansk Folkepartis formand, som nu kaster sig ind i den afsluttende fase af forhandlingerne om en kommende lovpakke på skilsmisseområdet.

... børnene siger (...), at de foretrækker, at der hurtigt er klarhed over den nye situation.
Rasmus Kjeldahl, direktør, Børns Vilkår

»Når man har truffet en meget fundamental beslutning om at blive gift, bør man også bruge tid på at reflektere, før man ophæver ægteskabet igen,« siger Kristian Thulesen Dahl.

I 2013 afskaffede et politisk flertal den tvungne separationsperiode på seks måneder ved alle skilsmisser. Ændringen vil DF nu tilbagerulle – som minimum for børnefamilier »af hensyn til børnene«.

Indgår det ikke i en endelig aftale, har partiformanden »meget svært« ved at se DF lægge stemmer til.

Også Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, åbner for at genindføre en separationsperiode, som partiet ellers var med til at afskaffe.

»Jeg bider en lille smule på de argumenter, som handler om, at det er meget hurtigt, man i dag skal tage stilling til nogle bestemte ting omkring børnene. For eksempel skal man inden for fem hverdage afgøre, hvem der skal være bopælsforældre,« lyder det.

Hun understreger dog, at hun ikke ønsker »den gamle separationsperiode« tilbage én til én.

Regeringens politik ligger fast. Her går man ikke ind for en tvungen separation. Men internt er de tre partier uenige.

De Konservative går »i bund og grund« ind for at genindføre den tvungne separation, som socialordfører Orla Østerby (K) formulerer det, mens Laura Lindahl (LA) fastholder, at Liberal Alliance ikke ønsker en sådan.

Gamle skilsmisseregler gør livet svært for fædre

Alligevel åbner hun en dør på klem for DF.

»Vi kan kigge på, om man kan lægge en tænkeperiode ind, når det kommer til beslutninger, der vedrører børnene. Eksempelvis tre måneder til at beslutte, hvem der skal være bopælsforældre,« siger socialordføreren.

Venstre er ifølge partiets socialordfører, Carl Holst, villig til at diskutere DF’s forslag.

I Børns Vilkår er separationsperioden ikke savnet. Det siger direktør Rasmus Kjeldahl:

»Skal man vælge imellem lange separationsperioder eller en kortere proces, er det, som børnene siger, i hvert fald, at de foretrækker, at der hurtigt er klarhed over den nye situation.«

Også Mødrehjælpen og Foreningen Far forholder sig kritisk til en tvungen separationsperiode.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Spørg om penge: Deling af pensioner ved skilsmisse
Højesteret har foretaget en afgrænsning af erhvervsdrivendes muligheder for at indbetale på pensionsordninger. På den baggrund må det forudses at blive noget vanskeligt at opnå accept af højere indskud, end hvad der svarer til en sædvanlig arbejdsmarkedspension.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Pluralismen i mediebilledet er ikke truet af DR

Holger K Nielsen
Partierne i blå blok er ikke enige om ret meget, men én ting synes at kunne samle dem: Danmarks Radio skal rundbarberes.

Blog: Odense og andre kommuner må oppe sig

Eva Kjer Hansen
Når man vælger at bosætte sig i Danmark, har man en pligt til at lære sproget og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De, der ikke gør, svigter dem selv, deres børn og samfundet.

Blog: Asien begynder i Rosengård i Malmø

Jens-Kristian Lütken
Åbne grænser, tolerance og frihed er privilegier, som vi skal passe på.
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her