Annonce
Politik

Folketingsmedlemmer melder ofte afbud til byrådsmøder

22 folketingsmedlemmer er også repræsenteret i et byråd. Flere har dog svært ved at få tid til begge dele.

For langt de fleste af Folketingets 179 medlemmer er det mere end nok at repræsentere deres parti på Christiansborg.

Men 22 medlemmer finder også tid til at passe en karriere som kommunalpolitiker samtidig.

Flere af disse dobbeltmandater, som de kaldes, må dog jævnligt melde afbud til eller kun deltage i en del af byråds- og udvalgsmøder.

Det viser en kortlægning, Ritzau har foretaget.

MF'ere må ofte melde fra til byråds- og udvalgsmøder

Folketingsmedlemmerne Jan Rytkjær Callesen, Alex Ahrendtsen og Villum Christensen er blandt de politikere, der ofte må melde afbud i henholdsvis Sønderborg, Odense og Slagelse.

Det kan hænge sammen med, at lokalpolitikere bruger mere og mere tid på det politiske arbejde, mener Lene Holm Pedersen, professor og forskningsleder hos VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

I 1995 lagde en kommunalpolitiker i gennemsnit 12 -15 timer i det kommunalpolitiske arbejde, og i dag ligger tallet gennemsnitligt på cirka 20 timer ugentligt.

- Så at bruge 20 timer om ugen på at sidde i kommunalbestyrelsen samtidig med et fuldtidsjob på Christiansborg rækker ud over, hvad de flestes arbejdsevne kan magte, siger Lene Holm Pedersen.

Det er især Dansk Folkeparti, der benytter sig af dobbeltmandater. Partiet har sat sig på 16 ud af de 22 nuværende dobbeltmandater.

Dansk Folkepartis Pernille Bendixen, som er medlem af Folketinget og Odense Byråd, er ofte til stede via Skype, da hun ellers ville have svært ved at deltage.

MF'ere må ofte melde fra til byråds- og udvalgsmøder

Hun er også principielt imod, at partierne har dobbeltmandater, men hun vælger alligevel at genopstille til kommunalvalget i november, siger hun.

DF'erne Dennis Flydtkjær og Alex Ahrendtsen har ellers meddelt, at de ikke genopstiller af hensyn til deres arbejde i Folketinget.

Men samme mulighed har Pernille Bendixen ikke, mener hun.

- På et tidspunkt vil jeg ligesom flere af mine partikolleger være nødt til at tage et valg, men i og med at Alex (Ahrendtsen, red.) ikke genopstiller, ville det svække partiet rigtig meget i Odense, hvis jeg gjorde det samme, siger Pernille Bendixen.

Folketingsmedlemmet Jan E. Jørgensen (V) melder sjældent afbud til møder på Frederiksberg, hvor han er valgt.

Han mener, at kommunens møder er tilrettelagt på en måde, så det er muligt for ham at passe folketingsarbejdet ved siden af.

- Samtidig tager det mig 15-20 minutter at cykle fra Christiansborg til Frederiksberg. Så jeg har nogle fordele, siger Jan E. Jørgensen.

Partierne nyder desuden godt af, at medlemmer af en folketingsgruppe ved, hvad der rører sig lokalt, vurderer han.

- Det er klart, at der selvfølgelig er ulemper. Nogle ting kan jeg ikke deltage i, men fordelene, vil jeg klart mene, opvejer ulemperne.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her