Politik

Støjberg beklager forkerte oplysninger til Folketinget: »En misforståelse«

På trods af fejl og ulovlig praksis fastholder Inger Støjberg, at hun gjorde det rigtige, da hun krævede unge asylpar tvangsadskilt på danske asylcentre.

Foto: Jens Dresling

Sagen om udlændingeminister Inger Støjbergs ulovlige ordre om at adskille unge asylpar på danske asylcentre bliver ved med at fylde på Christiansborg.

Efter en sommerpause er ministeren i dag i krydsild i et nyt samråd om hendes rolle i sagen, som ifølge oppositionen bør få alvorlige konsekvenser for ministeren.

Et af de centrale emner er de manglende partshøringer af de unge asylpar, som blev adskilt som følge af Støjbergs ordre.

Sagen kort
  • 10. februar 2016 udsendte Inger Støjberg (V) en pressemeddelelse, hvor hun slog fast, at »ingen« mindreårige måtte bo sammen med deres voksne ægtefælle eller samlever på danske asylcentre. Det gjaldt også for par, der havde børn sammen.
  • Folketingets Ombudsmand har siden slået fast, at ordren var ulovlig ifølge både dansk ret og internationale konventioner.
  • Reglerne kræver, at der foretages en individuel vurdering af hver enkelt sag. Det fastholder Støjberg, at der blev gjort.
  • Støjberg har dog erkendt, at der i en periode blev administreret ulovligt pga. manglende partshøring af de unge par.
Under det seneste samråd den 23. juni skød ministeren tilbage på den tidligere SR-regering og hævdede, at der heller ikke blev partshørt under daværende justitsminister Mette Frederiksen (S).

Men det var ikke korrekt, erkender Støjberg nu knap fire måneder senere.

Oplysningen beror på en »misforståelse« i Udlændinge- og Integrationsministeriet, oplyser hun på samrådet.

»Denne misforståelse betød, at jeg fik forkerte oplysninger af mit ministerium forud for samrådet den 23. juni,« siger hun.

Det var også forkert, at Udlændingestyrelsen havde tvangsadskilt unge asylpar mod deres vilje før Støjbergs ulovlige instruks fra 10. februar sidste år. Udlændingestyrelsen har nemlig ikke »erindring om« om sådanne adskillelser.

Også denne forkerte oplysning skyldtes en »misforståelse« i Udlændinge- og Integrationsministeriet, forklarer Støjberg på dagens samråd.

»Ministeriet har over for mig beklaget, at jeg fik forkerte oplysninger, og jeg vil gerne – både på vegne af ministeriet, men selvfølgelig også mig selv – beklage at Folketinget modtog disse forkerte oplysninger,« siger hun.

Det er Inger Støjbergs fjerde samråd om sagen, som ifølge hende selv nu er »meget, meget grundigt belyst.« Men på hvert samråd synes der at komme nye oplysninger og forklaringer frem, og oppositionen borer derfor videre.

Indtil videre har Inger Støjberg erkendt og beklaget, at Udlændinge- og Integrationsministeriet aldrig gav Udlændingestyrelsen en tilstrækkelig juridisk besked om, hvordan tvangsadskillelserne på de danske asylcentre skulle foregå i praksis.

Desuden har Inger Støjberg erkendt, at der i mindst to og en halv måned i begyndelsen af 2016 blev administreret i strid med loven, efter hun i februar beordrede udlændingemyndighederne til at tvangsadskille asylparrene. I perioden frem til 28. april blev der ikke foretaget de lovpligtige partshøringer, før parrene blev adskilt.

Først den 28. april blev Inger Støjberg - ifølge egen forklaring - opmærksom på, at der er noget galt. At praksis var ulovlig.

Og det til trods for, at både Røde Kors og Institut for Menneskerettigheder forinden havde advaret ministeriet om, at det var nødvendigt at høre de unge asylpar, før man adskilte dem med tvang.

Eksperter kritiserer Støjbergs omtale af asylpar

Folketingets Ombudsmand har da også slået fast, at ordren om tvangsadskillelse var ulovlig. Den var »undtagelsesfri« og »kategorisk« og medførte en »betydelig risiko« for, at der blev foretaget forkerte afgørelser.

Støjberg gentager på dagens samråd, at hun ikke selv var inde over udlændingemyndighedernes forvaltningsretlige overvejelser i forbindelse med adskillelserne.

»Det var ikke et politisk spørgsmål,« siger hun.

Uanset om hendes embedsfolk gang på gang har sovet i timen eller om de ubevidst har begået fejl, så bærer udlændingeministeren ansvaret for alle fejl i sagen, har Inger Støjberg selv slået fast tidligere i forløbet.

»I sidste ende så er det altid mit ansvar som minister, hvad der sker i mit ministerium,« sagde hun i juni Jyllands-Posten.

I dag siger hun, at det »myndighedernes ansvar« at overholde forvaltningsloven.

Oppositionen tror ikke på Støjbergs forklaring

Trods hård kritik fra oppositionen, som kræver Støjbergs afgang, har Dansk Folkeparti indtil videre fastholdt fuld støtte til udlændingeministeren, som derfor ikke har været i nærheden af at blive væltet.

I alt blev 17 par adskilt uden partshøring umiddelbart efter Støjbergs instruks den 10. februar sidste år. De måtte ifølge et dokument, som Information har fået aktindsigt i, i gennemsnit vente 94 dage, før de blev partshørt eller fik lov at flytte sammen igen.

Ude på asylcentrene førte tvangsadskillelserne til flere protester fra de berørte par, og i én af sagerne forsøgte en ung pige at begå selvmord.

Støjbergs argument er, at hun hele tiden har vægtet de unge pigers ve og vel højest. Og hun fastholder, at det var »helt nødvendigt« at ændre praksis, så de helt unge »barnebrude« blev indkvarteret væk fra deres ældre ægtefæller.

»Jeg var og er meget optaget af, at vi beskytter de her piger bedst muligt og ikke fastholder dem i et ufrivilligt ægteskab eller samliv.«

»Når støvet i denne sag på et eller andet tidspunkt har lagt sig, så viser den for mig, at den praksisændring, jeg ønskede med min pressemeddelelse, var helt nødvendig,« siger hun.

I dag er udgangspunktet, at asylpar, hvor den ene part er mindreårig, bliver indkvarteret separat på danske asylcentre.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Afblæs tiggerloven – den straffer fredelige mennesker

Josephine Fock
Den skærpede tiggerlov er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig.

Blog: Når danske skoler mødes med det iranske regimes repræsentanter

Jaleh Tavakoli
I skal vide, at over tyve unge mennesker for nylig har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre.

Blog: Hjemsendelser og økonomi

Morten Uhrskov Jensen
Vi kommer ikke uden om det, så hvorfor ikke begynde med det samme?
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her