*

Politik

Spidskandidater forudser blå fremgang i de tre største byer

Venstre øjner en chance for at vippe S af pinden i Odense. Men V har det historisk set svært i de store byer.

I København har overborgmesteren været socialdemokrat siden 1938. I Aarhus har Venstre kun haft borgmesterposten én gang, siden byen fik sin første folkevalgte borgmester i 1919. Og Odense har aldrig haft en V-borgmester.

Venstre har med andre ord svært ved at vinde fodfæste i landets tre største byer. Men spørger man partiets spidskandidater i København, Aarhus og Odense, så øjner de sprækker i de socialdemokratiske storbyfæstninger.

Venstres spidskandidat i København, Cecilia Lonning-Skovgaard, erkender dog, at det næppe bliver ved kommunalvalget i november.

- Vi får det ikke gjort i 2017. Vi kan bygge op til det i 2021 eller 2025, og vi skal gøre det ved at præsentere en dagsorden, hvor vi prøver at sætte københavnerne foran kommunen, siger hun.

Noget af det, der giver Lonning-Skovgaard håb om på sigt at kunne få flertallet i København til at skifte, er de mange nye beboere, der kommer til hovedstaden.

- De unge stemmer blåt, så kan vi få dem til at stemme, vil det hjælpe. Vi kan se, at byen udvikler sig, så vi har en række nye boligområder med.

- Det er Nordhavnen, Ørestad, dele af Amager, Teglholmen og Sluseholmen, hvor folk i højere grad er på en blå dagsorden. Og det skal vi profitere af, så meget vi kan.

Også i Aarhus er det de unge, Venstres spidskandidat sætter sin lid til.

- Ungdommen har traditionelt været rød, men i målingerne de seneste år er der sket et skifte, siger rådmand Bünyamin Simsek.

- De unge er meget mere optaget af den individuelle frihed og liberale værdier.

- Aarhus er en by med mange studerende, og derfor handler det om at have en politik og løsninger for de unge og deres hverdag.

I Odense er der en realistisk chance for, at Venstre vinder borgmesterposten, vurderer spidskandidaten, rådmand Jane Jegind, selv:

- Vi var rigtig tæt på at få et blåt flertal med mig som borgmester sidste gang. Denne gang er hele blå blok enig om, at vi står sammen. Vi er også gået i valgforbund sammen, så der ikke er stemmer, der går tabt.

Også i Aarhus har de borgerlige partier med Bünyamin Simsek i spidsen indgået valgforbund.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Regeringens embedsmænd begår magtmisbrug

Morten Uhrskov Jensen
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem.

Blog: Sherin Khankan: Islamist eller fuldstændig utilregnelig

Jaleh Tavakoli
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her