*

Politik

Thulesen Dahl: Vilhelmsen taler mest sandt om lærerlockout

Lærerlockouten i 2013 var aftalt spil, påstår tidligere SF-formand og minister Annette Vilhelmsen.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Ernst Van Norde/Polfoto

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, fastholder sin forklaring.

Han mener, at Annette Vilhelmsen er tættere på sandheden omkring den kontroversielle lærerlockout i 2013 end flere af eksministrene fra den daværende SRSF-regering.

- Med det forløb, jeg kender til, og den fornemmelse, jeg sidder tilbage med, så mener jeg, at det er meget sandsynligt, at det er Annette Vilhelmsen, der er tættest på sandheden omkring alt det her, siger han.

Vilhelmsen var SF-formand og minister i den daværende regering. Hun påstår i en ny bog, at det var regeringens beslutning at lockoute lærerne. Og at det var aftalt spil mellem regeringen og Kommunernes Landsforening.

Det er blevet afvist af stribevis af eksministre i statsminister Helle Thorning-Schmidts regering. Både før og efter Vilhelmsens udtalelser i bogen.

Senest har S-formand Mette Frederiksen afvist at have kendskab til et aftalt spil mellem regeringen og kommunerne. Som beskæftigelsesminister fremsatte hun det lovindgreb, der stoppede konflikten.

Thulesen Dahl har ligesom Vilhelmsen udtalt sig i bogen "Søren og Mette i benlås". Han henviser til et hidtil hemmeligt møde mellem ham og Thorning i oktober 2012 forud for lockouten.

Lærerne blev lockoutet i april 2013. Men allerede efter mødet med Thorning var det Thulesen Dahls klare fornemmelse, at den daværende regering arbejdede på en lockout. Altså flere måneder før den fandt sted.

Vilhelmsen er den første af de centrale personer i Thorning-regeringen, som siger, at lockouten var aftalt spil. Vilhelmsen har over for Ritzau afvist at uddybe sine udtalelser i bogen.

Til spørgsmålet om aftalt spil, svarer Thulesen Dahl:

- Det var - og er - min fornemmelse, at slutresultatet var givet på forhånd. Der var ikke en reel forhandling mellem to parter. Den danske model var sat ud af kraft.

Bogen er skrevet på opfordring af Danmarks Lærerforenings formand, Anders Bondo. Foreningen har aftalt at aftage 3000 eksemplarer af "Søren og Mette i benlås", men har ikke haft indflydelse på indholdet.

De Radikales leder, Morten Østergaard, var minister i Thorning-regeringen. Han afviser, at lockouten var forudbestemt.

SF-formand Pia Olsen Dyhr var ligeledes minister dengang. Hun har ikke yderligere at sige til sin tidligere formands påstande.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
KL
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Regeringens embedsmænd begår magtmisbrug

Morten Uhrskov Jensen
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem.

Blog: Sherin Khankan: Islamist eller fuldstændig utilregnelig

Jaleh Tavakoli
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her