*

Politik

Folketingsmedlem savner to flag mere i Folketingssalen

Det vil betyde meget for mange grønlændere at se deres flag i Folketinget, mener grønlandsk folketingsmedlem.

Efter at Dannebrog med Folketingets åbning har fået permanent plads i Folketingssalen, efterlyser Aaja Chemnitz Larsen, at både det grønlandske og det færøske flag får plads ved siden af.

- Det vil betyde rigtig meget, fordi Folketinget repræsenterer det demokratiske styre i Rigsfællesskabet, og det gælder både Grønland, Færøerne og Danmark.

- Når Folketinget varetager en lang række love på vegne af Grønland, giver det enormt god mening, at vores flag også er i salen, siger Aaja Chemnitz Larsen, der er folketingsmedlem for Inuit Ataqatigiit

Det skabte stor debat, da Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) for et års tid siden valgte at hænge et stort dannebrogsflag op bag talerstolen i forbindelse med en renovering-

Præsidiemedlem Christian Juhl (EL) kaldte det "tæt på magtmisbrug" med et så "værdibaseret flag" på så fremtrædende en plads.

Siden er Folketingets Præsidium blevet enig om, at en mindre version af Dannebrog permanent skal stå på gulvet ved siden at talerstolen.

Og flaget har en stor signalværdi, mener Aaja Chemnitz Larsen.

- Hvis det grønlandske flag også kom derind, ville det have en rigtig stor betydning for rigtig mange grønlændere.

- Statsministeren besluttede for noget tid siden, at der fra danske myndighedsbygninger skal flages med det grønlandske flag på Grønlands nationaldag.

- Jeg har mødt rigtig mange mennesker, der sad med tårer i øjnene, da de så, at vores flag blev hejst, fordi det er en anerkendelse af, at Grønland betyder noget i Rigsfællesskabet.

Spørgsmål: Men det er jo bare et flag - det gør vel ingen reel forskel?

- I Grønland hedder vores flag Erfalasorput. Det betyder "Vores flag". Det understreger behovet for, at vores interesser også bliver varetaget i Folketinget.

At få det færøske flag opsat i Folketingssalen er ikke så vigtigt for Sjúrður Skaale, der er medlem af Folketinget for Javnaðarflokkurin.

- Vi har heller ikke Dannebrog i Lagtingssalen, siger han.

Det var i hans optik "en fin gestus", da offentlige danske flagstænger flagede med det færøske flag på Færøernes nationaldag.

- Men der var faktisk også mange på Færøerne, der var imod – for hvorfor skal Danmark flage med vores flag? Der vil også være nogen, der synes, det er upassende med det færøske flag i Folketingssalen.

Venstre-veteranen Bertel Haarder, der som det længst siddende folketingsmedlem åbnede Folketinget, er enig med Aaja Chemnitz Larsen i, at alle Rigsfællesskabets tre flag skal have plads i Folketingssalen.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Er ansvar for menneskeliv og velfærd ikke mere værd?

Signe Munk
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme.

Blog: Europas liberale går forrest i kampen mod falske nyheder

Morten Løkkegaard
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her