*

Politik

Løkke varsler flere stramninger af udlændingepolitikken

Der skal sættes langt hårdere ind over for parallelsamfund og friskoler, som misbruger demokratiets frihedsrettigheder, siger statsministeren.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen på talerstolen under Folketingets åbning. Foto: Stine Bidstrup

Regeringen fremhæver ofte med stolthed, at den har gennemført 64 stramninger af udlændingepolitikken siden seneste valg.

Stramninger

Her er et overblik over de områder, hvor regeringen vil sætte en hårdere kurs.

  • De asylansøgere, som er blevet afvist, skal sendes hjem.
  • Regeringen vil holde fast i stramme regler for familiesammenføring.
  • Reglerne for at få dansk statsborgerskab skal strammes.
  • Ved årets udgang vil regeringen komme med konkrete forslag til, hvordan der kan sættes ind mod parallelsamfund.
Men trekløverpartierne er slet ikke færdige med at stramme lovgivningen for indvandrere, flygtninge og migranter, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i åbningstalen til Folketinget.

»Regeringen vil fortsætte med at stramme udlændingepolitikken. Vi arbejder på at få de asylansøgere, som er blevet afvist, sendt hjem. Vi vil holde fast i stramme familiesammenføringsregler. Og vi vil stramme reglerne for indfødsret,« siger han.

Siden asyltallet toppede i 2015 med over 20.000 ansøgere er antallet af mennesker, der søger asyl i Danmark faldet markant. I år er der indtil videre kommet færre end 3.000 asylansøgere.

Lars Løkke Rasmussen fremhæver, at både regeringens stramninger af asylregler og ydelser samt den fælles flygtningeindsats i EU har gjort en forskel.

»Det går den rigtige vej, men vi er ikke i mål. For på trods af mange gode viljer og en lang række af planer og udspil – herunder flere, jeg selv har et medansvar for – er der også problemer, som ikke er løst,« siger han.

Støjberg har fået en mistanke: Nu skal loven strammes

Derfor vil regeringen sætte fokus på særligt to områder: Parallelsamfund og friskoler.

Ved årets udgang vil regeringen komme med »konkrete forslag« til, hvordan man »langt mere målrettet« kan sætte ind over for parallelsamfund i Danmark - huller i Danmarkskortet, som Løkke kalder dem.

»Rundt om i landet er der slået huller i danmarkskortet. Geografiske områder og mentalt. Her lever man uden kontakt til resten af samfundet. Mange ønsker ikke den kontakt. Der hersker en modkultur, som er vokset ud af et miljø, hvor alt for mange lever af overførselsindkomst. Hvor det ikke er reglen, at man passer et arbejde. Hvor der ikke er den deltagelse, det fællesskab, det ansvar, som følger af at have et job. Hvor flere er kriminelle. Vi må bare konstatere, at det ikke er lykkedes at sætte effektivt ind mod parallelsamfund. Det er et alvorligt svigt. Det ansvar må vi tage på os,« siger han i åbningstalen.

Det er ikke lykkedes at sætte effektivt ind mod parallelsamfund. Det er et alvorligt svigt. Det ansvar må vi tage på os.
Lars Løkke Rasmussen (V)
Desuden vil regeringen tage fat om problemstillingen med private muslimske friskoler, som den seneste tid har været i fokus i medierne på grund af antidemokratisk undervisning og streng religiøs fortolkning.

Omstridt muslimsk friskole lukker efter stop for statstilskud

Selvom regeringen allerede har skærpet tilsynet med friskoler og øget muligheden for at fjerne det statslige tilskud, hvis ikke skolerne lever op til demokratiske spilleregler og værdier, så vil regeringen tage endnu et skridt i forbindelse med udspillet om bekæmpelse af parallelsamfund, bebuder Løkke.

»Vi er nødt til at tage mere håndfast og direkte fat om problemernes rod. Ellers vokser de os over hovedet med risiko for, at alle skæres over en kam, så vi mister den tolerance for forskellighed, som også er en dansk værdi,« siger han fra talerstolen.

Han tilføjer dog, at langt de fleste mennesker, der kommer til Danmark, bidrager positivt.

»Integration handler ikke om hudfarve, ikke om religion. Det handler om at vælge Danmark til.«

Traditionen tro (og som grundloven kræver) åbner Folketinget første tirsdag i oktober. Statsminister Lars Løkke Rasmussen hilser på kollegerne. Foto: Stine Bidstrup

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl synes godt om store dele af Løkkes åbningstale, men han vil nu se, hvad regeringen og Folketinget ender med at gennemføre af lovgivning.

»Der var mange gode ting i talen. Der er mange ting i talen, som jeg godt kunne have formuleret. Min begejstring vil først blive udfoldet, når vi ser resultater,« siger han.

På torsdag får partierne mulighed for at debattere Løkkes tale under den langvarige åbningsdebat.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Regeringens embedsmænd begår magtmisbrug

Morten Uhrskov Jensen
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem.

Blog: Sherin Khankan: Islamist eller fuldstændig utilregnelig

Jaleh Tavakoli
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her