Løkke varsler flere stramninger af udlændingepolitikken

Der skal sættes langt hårdere ind over for parallelsamfund og friskoler, som misbruger demokratiets frihedsrettigheder, siger statsministeren.

Artiklens øverste billede
Statsminister Lars Løkke Rasmussen på talerstolen under Folketingets åbning. Foto: Stine Bidstrup

Regeringen fremhæver ofte med stolthed, at den har gennemført 64 stramninger af udlændingepolitikken siden seneste valg.

»Regeringen vil fortsætte med at stramme udlændingepolitikken. Vi arbejder på at få de asylansøgere, som er blevet afvist, sendt hjem. Vi vil holde fast i stramme familiesammenføringsregler. Og vi vil stramme reglerne for indfødsret,« siger han.

Siden asyltallet toppede i 2015 med over 20.000 ansøgere er antallet af mennesker, der søger asyl i Danmark faldet markant. I år er der indtil videre kommet færre end 3.000 asylansøgere.

Lars Løkke Rasmussen fremhæver, at både regeringens stramninger af asylregler og ydelser samt den fælles flygtningeindsats i EU har gjort en forskel.

»Det går den rigtige vej, men vi er ikke i mål. For på trods af mange gode viljer og en lang række af planer og udspil – herunder flere, jeg selv har et medansvar for – er der også problemer, som ikke er løst,« siger han.

Derfor vil regeringen sætte fokus på særligt to områder: Parallelsamfund og friskoler.

Ved årets udgang vil regeringen komme med »konkrete forslag« til, hvordan man »langt mere målrettet« kan sætte ind over for parallelsamfund i Danmark - huller i Danmarkskortet, som Løkke kalder dem.

»Rundt om i landet er der slået huller i danmarkskortet. Geografiske områder og mentalt. Her lever man uden kontakt til resten af samfundet. Mange ønsker ikke den kontakt. Der hersker en modkultur, som er vokset ud af et miljø, hvor alt for mange lever af overførselsindkomst. Hvor det ikke er reglen, at man passer et arbejde. Hvor der ikke er den deltagelse, det fællesskab, det ansvar, som følger af at have et job. Hvor flere er kriminelle. Vi må bare konstatere, at det ikke er lykkedes at sætte effektivt ind mod parallelsamfund. Det er et alvorligt svigt. Det ansvar må vi tage på os,« siger han i åbningstalen.

Det er ikke lykkedes at sætte effektivt ind mod parallelsamfund. Det er et alvorligt svigt. Det ansvar må vi tage på os.

Lars Løkke Rasmussen (V)

Selvom regeringen allerede har skærpet tilsynet med friskoler og øget muligheden for at fjerne det statslige tilskud, hvis ikke skolerne lever op til demokratiske spilleregler og værdier, så vil regeringen tage endnu et skridt i forbindelse med udspillet om bekæmpelse af parallelsamfund, bebuder Løkke.

»Vi er nødt til at tage mere håndfast og direkte fat om problemernes rod. Ellers vokser de os over hovedet med risiko for, at alle skæres over en kam, så vi mister den tolerance for forskellighed, som også er en dansk værdi,« siger han fra talerstolen.

Han tilføjer dog, at langt de fleste mennesker, der kommer til Danmark, bidrager positivt.

»Integration handler ikke om hudfarve, ikke om religion. Det handler om at vælge Danmark til.«

Traditionen tro (og som grundloven kræver) åbner Folketinget første tirsdag i oktober. Statsminister Lars Løkke Rasmussen hilser på kollegerne. Foto: Stine Bidstrup

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl synes godt om store dele af Løkkes åbningstale, men han vil nu se, hvad regeringen og Folketinget ender med at gennemføre af lovgivning.

»Der var mange gode ting i talen. Der er mange ting i talen, som jeg godt kunne have formuleret. Min begejstring vil først blive udfoldet, når vi ser resultater,« siger han.

På torsdag får partierne mulighed for at debattere Løkkes tale under den langvarige åbningsdebat.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.