*

Politik

Søren Espersen deler Muhammed-tegning og retter kritik mod kunstnere

Det er kujonagtigt at udøve selvcensur for at undgå ballade, lyder kritikken fra Dansk Folkepartis næstformand.

Både næstformand i Dansk Folkeparti, Søren Espersen, og udlændingeordfører Martin Henriksen, mener, at tegningerne bør vises frem. Foto: Simon Fals/Polfoto

Det vakte opsigt både herhjemme og i udlandet, da udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), tirsdag valgte at dele et billede af sin iPad-skærm på Facebook.

Det var nemlig ikke et hvilket som helst familiefoto eller en selfie, der prydede baggrundsskærmen på ministerens tablet, men derimod Kurt Westergaards tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen.

Den omstridte illustration fungerede som blikfang til Inger Støjbergs kritik af Skovgaard Museet i Viborg, der i en ny udstilling om blasfemi har valgt ikke at vise tegningerne, som ministeren ellers mener, at danskerne bør være stolte over.

Støjberg: »Vigtigt at Danmark står ved Muhammed-tegninger«

Efterfølgende valgte Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, at følge trop ved at vise en af de berømte og berygtede tegninger. På Twitter delte han tirsdag aften et opslag, hvor han står med en kop, hvorpå Kurt Westergaards tegning er påtrykt.

»Helt rigtig reaktion på foragtelig kunst-censur, Inger Støjberg! Her er min foretrukne kaffekop,« skriver Søren Espersen i opslaget.

I et interview med Berlingske er næstformanden blevet spurgt, hvad han har gjort sig af tanker om at dele en tegning, som støder mange muslimer verden over. Han forklarer i avisen, at han er ligeglad, og langer samtidig ud efter kunstnere over en bred kam.

»Det er den kujonagtige holdning, der er kommet ind med, at man laver selvcensur for at undgå ballade. Man tør simpelthen ikke af ren frygt. Og der er vi ude i kunstnerisk selvcensur, som er farlig. Sådan skal kunstnere ikke gøre, de skal gå foran og vise mod, og det oplever jeg ikke, at vores kunstnere gør i øjeblikket,« siger han til avisen.

Lars Løkke: »Jeg har ikke nogen Muhammed-tegning på min telefon«

Partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen, har også meldt sig ind i koret af kritikere og konstaterer i en skriftlig kommentar, at Muhammed-tegningerne har fast plads på hans kontor på Christiansborg. Tegningerne er hverken er noget, vi skal skamme os over eller lægge afstand til, lyder det fra ordføreren, som savner mere opbakning til Inger Støjberg fra statsministeren.

»Det er godt at vise Muhammed-tegningerne, og det er pinligt at der er et museum, som ikke tør vise tegningerne. Det undergraver ytringsfriheden og viser, at man lægger under for islams mørkemænd. Det er udtryk for svaghed, og det vil blive udnyttet af ekstreme muslimer. Det er helt sikkert,« skriver han.

De 12 tegninger af profeten Muhammed - heriblandt Kurt Westergaards illustration - blev første gang trykt i Jyllands-Posten den 30. september 2005 som en kommentar til kunstneres selvcensur og blev senere genoptrykt af andre medier. Sagen førte til en stor udenrigspolitisk krise.

Årsagen til, at debatten om tegningerne atter er blusset op 12 år senere, er, at Skovgaard Museet ikke vil vise illustrationerne i den nye udstilling "Billedstorm fra reformationen til i dag", fordi de efter museets egen vurdering vil skygge over en nuanceredet fremstilling af blasfemisk kunst.

Følg
Jyllands-Posten
Debat: I glemmebogen?
Jens Peter Lauge Giversen, Esbjerg Ø
Minister Inger Støjberg bruger åbenlyst Kurt Westergaards Muhammed-tegning på Facebook og støttes af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, som gerne ser Westergaards tegning brugt offentligt.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Muhammed-tegningerne

Debat: I glemmebogen?

Jens Peter Lauge Giversen, Esbjerg Ø
Minister Inger Støjberg bruger åbenlyst Kurt Westergaards Muhammed-tegning på Facebook og støttes af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, som gerne ser Westergaards tegning brugt offentligt.
Forsiden lige nu
Om temaet

30. september 2015 var det 10 år siden, at Jyllands-Posten publicerede 12 tegninger af muslimernes profet Muhammed. Hvor står debatten? Og hvordan kommer den videre?

Annonce
Redaktionen anbefaler

Kronik: Carsten Juste: »Nej, vi havde intet at undskylde«

Carsten Juste, ansvarshavende chefredaktør da tegningerne blev bragt
For første gang fortæller den tidligere chefredaktør på Jyllands-Posten Carsten Juste i dette essay om tiden, før, under og efter trykningen af Muhammed-tegningerne.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her