De Radikale vil afskaffe kongehuset

Et flertal på De Radikales landsmøde har vedtaget, at partiet skal arbejde for at afskaffe kongehuset. Det har dog lange udsigter, erkender politisk leder Morten Østergaard.

Artiklens øverste billede
Morten Østergaard taler ved De Radikales landsmøde. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Hvis Danmark for alvor skal være en demokratisk nation af både navn og gavn, skal det danske kongehus skrives ud af grundloven.

Det mener De Radikale, hvor et flertal på partiets landemøde i Nyborg søndag stemte for at erstattet kongefamilien med et folkevalgt statsoverhoved. 150 fremmødte partimedlemmer stemte for at afskaffe kongehuset, mens 132 stemte imod.

»Hvis vi gerne vil være et frit og fuldstændig demokratisk samfund, så er der kun et svar, og det er at afskaffe kongehuset,« lød det fra formand for Radikale Ungdom, Sigrid Friis Proschowsky, som fra talerstolen argumenterede for forslaget.

Helle Sommer Kjærgaard var en af de partimedlemmer, der var imod forslaget. Fra talerstolen fremhævede hun, at kongefamilien er »en slægt som holder fast på traditioner, den danske historie« og som er »kulturbærer.«

»Vi har en dronning, som er apolitisk, som ikke skal vælges, og derfor ikke skal tænke, hvad er mest taktisk at sige nu. Bevar monarkiet, som i høj grad er med til at samle os alle i Rigsfællesskabet,« lød hendes opfordring.

Ledelsen: Ikke øverst på dagsordenen

Vedtagelsen på De Radikales landsmøde betyder, at partiet nu skal arbejde for en afskaffelse af kongehuset. Politisk leder Morten Østergaard gør klart, at han også er modstander af ”nedarvede embeder”, men han nedtoner samtidig forventningerne til, at modstanden vil bære frugt inden for en overskuelig fremtid.

»Det her er en levende diskussion i partiet, og har været det i mange år. Men det er også en af de diskussioner, hvor vi i folketingsgruppen må sige, at her prioriterer vi andre opgaver. Vi kigger på alle de ting, der vedtages på landsmødet, og vurderer hvor vi har bedst mulighed for at opnå resultater, og vedtagelsen om kongehuset bliver ikke en prioriteret,« siger Morten Østergaard.

Hvad kan man så bruge beslutningen til?

»Nu er det partiets politik. Vi har som et af få partier en række forslag til en ny grundlov, og det kan man så forholde sig til. Men det er ikke det samme som at jeg tror vi kan få det gennemført inden for det kommende folketingsår.«

Ungdomsparti vil skubbe på

Kongehuset var også på dagsordenen, da De Radikale sidst holdt landsmøde. Her afviste et snævert flertal af de fremmødte medlemmer at afskaffe kongehuset. Derfor ser formand for Radikal Ungdom Sigrid Friis Proschowsky, vedtagelsen som en ”vigtig sejr” for hende og de andre forslagsstiller, der bl.a. kommer fra ungdomspartiet.

»Det er grundlæggende udemokratisk, at ikke alle i det her samfund er født lige for loven. Det krænker min retsfølelse og forståelse af demokrati, at der er nogle, som er født til magt og privilegier og hævet over den lovgivning, som vi andre skal indordne sig under,« siger hun.

En af modstanderene argumenterede for, at kongehuset er en kulturbærerende institution og en samlende kraft: Er det ikke rigtigt?

»Det kan jeg sagtens forstå, men kongehuset er ikke den eneste samlende ting, som vi har i Danmark. Kongehuset kan være én ting, der samler Danmark, men jeg tror ikke, at vores sammenhængskraft og danskhed kommer under pres, hvis vi får det afskaffet.«

I meningsmålinger støtter et stort flertal af danskerne typisk op om kongehuset, og på Christiansborg er der få partier, der bakker jer op. Er forslaget ikke helt urealistisk?

»Alle forslag kan have været urealistiske på et tidspunkt. Vi må tage det skridt for skridt. For et par år siden virkede det urealistisk, at vi fik De Radikale med på vognen. Det har vi nu. Så langt så godt. Vi flytter verden et skridt ad gangen, selvom jeg godt ved, at det ikke lige bliver i morgen eller i overmorgen, at vi kommer af med kongehuset.«

Morten Østergaard siger, at den her sag ikke ligger øverst i bunken for Folketingsgruppen? Tager det ikke luften ud af den her sejr?

»Jeg synes, det ville være en fed bold for Radikale Venstre at tage op i Folketinget, fordi den er så principiel. Politik kan hurtigt blive meget detaljeorienteret, så er det her de helt store linjer i samfundet Vi kommer i hvert fald til at være på barrikaderne og skubbe dem blidt for at de også kommer med på vognen.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.