Politik

Analytiker: Thulesen lægger reelt op til at splintre Løkkes regering

Der er en syret valgkamp i vente, nu hvor DF reelt går til valg på at splitte VLAK-regeringen ad, vurderer Jyllands-Postens politiske analytiker.

Jyllands-Postens politiske analytiker og leder af Christiansborg-redaktionen, Marchen Neel Gjertsen. Foto: Jens Henrik Daugaard

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl stiller statsminister Lars Løkke Rasmussen i en noget øm og utraditionel situation med sin udmelding om, at han anser en V/DF-regering som den mest »logiske« bogstavkombination efter næste valg.

Indirekte tvinger udmeldingen nemlig statsministeren til at vælge, om han vil beholde sine nuværende regeringspartnere Liberal Alliance og De Konservative eller skifte dem ud med støttepartiet Dansk Folkeparti.

Sådan lyder vurderingen fra Jyllands-Postens politiske analytiker Marchen Neel Gjertsen.

Thulesen Dahl øjner fremtidig regering med Venstre

»Med sit ønske om at komme i regering med Venstre siger Kristian Thulesen Dahl indirekte, at DF går til valg på at bryde Løkkes nuværende VLAK-regering,« siger hun og fortsætter:

Det er klart, at Løkke nu vil blive afkrævet svar på, hvem han vil være i regering sammen med
Marchen Neel Gjertsen
»Det betyder, at Løkke sandsynligvis kommer til at stå i en lidt aparte situation, når valgkampen for alvor skydes i gang. Jeg ser for eksempel for mig en noget syret partilederrunde, hvor Anders Samuelsen (LA) og Søren Pape Poulsen (K) står og ikke nødvendigvis ved, om de skal være regeringspartier længere − og hvor Thulesen Dahl gerne vil være det.«

Det naturlige udgangspunkt for en siddende regering er, at den går til valg på at blive genvalgt og dermed fortsætte som regering. Men den grundsten slår DF-formand revner i med sin udmelding om en V/DF-regering, mener Marchen Neel Gjertsen.

Samtidig bejler alle partierne i blå blok nu til at være i regering − bare ikke nødvendigvis med hinanden.

»Og derfor er det klart, at Løkke nu vil blive afkrævet svar på, hvem han vil være i regeringsammen med,« vurderer Marchen Neel Gjertsen.

Thulesen: Hjørnekontoret er vigtigere for Løkke end for mig

Selvom det kommende regeringspuslespil får en del opmærksomhed i dag, så er Kristian Thulesen Dahls udmelding i bund og grund ikke ny.

På Folkemødet i 2016 lancerede han samme budskab − nemlig at Dansk Folkeparti »selvfølgelig« skal sidde med i regering efter næste valg, hvis der igen bliver blåt flertal, og hvis vælgerne giver DF omtrent samme opbakning som sidst.

Det nye er imidlertid, at DF-formanden gentager sine tanker på et tidspunkt, hvor V-regeringen er blevet til en VLAK-regering.

Thulesen: »Naturligt at Dansk Folkeparti er med til at lede Danmark«

»Man skal huske, at det også havde været en kæmpe nyhed, hvis Thulesen Dahl havde sagt det modsatte: Nemlig, at han ikke vil i regering efter næste valg. Det har jo trods alt været DF's position de seneste år, blandt andet fordi der er et ønske i Kristian Thulesen Dahls bagland om at gribe ud efter magten,« siger JP's analytiker.

Nu er spørgsmålet så, om Løkke vælger LA og K eller DF, hvis der stadig er blåt flertal efter næste valg.

I øvrigt samme spørgsmål, som vil møde S-formand Mette Frederiksen, hvis flertallet skifter: Vælger hun SF, R eller ren S?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Giv bonus til velfærdens fronttropper

Signe Munk
Folkene på gulvet er værdifulde. Sådan lyder det tit fra politikerne, men det afspejles ikke på lønsedlen. Intet under at unge vælger universitetet.

Blog: Dyb krise satte fut i ytringsfriheden

Mikael Jalving
Sandhed er kun sandhed, når den bliver prøvet, trænet og praktiseret på skrift og i tale i mødet med fejltagelser og lyse indfald.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her