Politik

S vil have regeringen til at regne økonomisk prognose om

Regeringen fifler med sine regnestykker om, hvordan dansk økonomi vil udvikle sig, lyder beskyldning fra S.

Socialdemokratiet vil have regeringen til at omregne sin prognose for dansk økonomi næste år, Økonomisk Redegørelse.

Det siger finansordfører Benny Engelbrecht, efter at det er kommet frem, at det offentlige forbrug kun ventes at vokse 0,4 procent i 2018, hvis man tager højde for regeringens skatte- og erhvervsudspil.

Af Økonomisk Redegørelse fremgår det, at det offentlige forbrug vil vokse 0,5 procent. Altså en forskel på 0,1 procentpoint.

Men 0,1 procentpoint er et stort beløb, når det er offentlig økonomi, der er tale om, påpeger Benny Engelbrecht. Det løber faktisk op i 500 millioner kroner, siger han.

- Hvis man synes, at 500 millioner er en detalje, så kender man ikke specielt meget til nationaløkonomi. 500 millioner kroner betyder selvfølgelig noget, især i en situation, hvor velfærdssamfundet er presset.

- Derfor går det ikke, at regeringen fifler med tingene.

Benny Engelbrecht mener, at der har været udsendt mange misvisende beregninger fra regeringen den seneste tid.

Han henviser blandt andet til tal for, hvem der står til at få mest gavn af de skattelettelser, regeringen har foreslået.

Det er Politiken, der har beskrevet, at det offentlige forbrug kun vil stige 0,4 procent næste år, hvis man tager højde for regeringens forslag til reformer.

Finansminister Kristian Jensen (V) har imidlertid afvist, at der skulle være fiflet med tallene. Selv om man skal hen i en note i baggrundsmaterialet til finanslovsforslaget for at finde tallet 0,4 procent.

- Det er ikke noget, som er udregnet på baggrund af en ting, som ikke er offentligt tilgængelig. Det ligger i vores rapport og andet, så det er svært at påstå, at vi skjuler ting, sagde finansministeren tirsdag til Politiken.

Alligevel mener Benny Engelbercht altså, at prognosen for dansk økonomi skal en tur tilbage i regnearket.

- Ellers må vi tage en kritisk debat om det i Finansudvalget. Jeg har svært ved at forestille mig, at Folketingets partier vil acceptere, at en regering fremlægger misvisende og vildledende dokumenter, siger han.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Giv bonus til velfærdens fronttropper

Signe Munk
Folkene på gulvet er værdifulde. Sådan lyder det tit fra politikerne, men det afspejles ikke på lønsedlen. Intet under at unge vælger universitetet.

Blog: Dyb krise satte fut i ytringsfriheden

Mikael Jalving
Sandhed er kun sandhed, når den bliver prøvet, trænet og praktiseret på skrift og i tale i mødet med fejltagelser og lyse indfald.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her