Politik

S om særregler i kampen mod parallelsamfund: Stoler Løkke ikke på kommunerne?

Udlændingeordfører Dan Jørgsensen (S) frygter, at der går detailstyring af landets kommuner i statsministerens forslag.

I Socialdemokratiet er man sketisk overfor, hvorvidt man - som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dag lægger op til  - skal kunne indføre særregler i kampen mod parallelsamfund.

Konkret har statsministeren bedt tre ministre komme med bud på nye »redskaber«, som kan tages i brug over for eksempelvis konkrete skoler med store integrationsproblemer eller boligområder med mange indvandrere på kontanthjælp.

Det kan betyde, at en minister fremover vil få mulighed for at gribe direkte ind over for en skole eller i et socialt belastet boligområde. Områder, der normalt er kommunernes ansvar.

Men udlændingeordfører Dan Jørgensen frygter, at man indskrænker det kommunale selvstyre uden grund:

»Jeg er glad for, at statsministeren endelig anerkender, at der er et stort problem her. Men at forestille sig, at man fra Christiansborg skal kunne detailstyre, hvad der foregår i den enkelte boligblok eller skole, tror jeg ikke meget på. Det er en kontroversiel melding at komme med så tæt på et kommunalvalg, at han ikke tror, at hans egne borgmestre kan løse de her opgaver,« siger han.

Løkke varsler ny kurs mod parallelsamfund

Normalt laver staten ikke særregler for livet i enkelte skoler eller boligblokke, men med statsministerens forslag kan det være på vej til at ændre sig.

For problemerne med muslimske parallelsamfund i Danmark er ifølge Lars Løkke Rasmussen så store, at det kan være nødvendigt med indgriben fra de øverste politiske lag.

»Vi har forsøgt alt muligt, men vi har bare ikke knækket koden. Derfor er vi på Christiansborg nødt til at engagere os på en anden og mere håndfast måde,« siger han.

Dan Jørgensen mener, at statsministeren for det første er »meget ukonkret« og undrer sig samtidig over, at han ikke inddrager Folketinget i sin arbejdsgruppe:

»Vi har mange idéer til, hvad man kan gøre for integrationen. Så det bør vi sætte os sammen og diskutere. Nu vil han så nedsætte en tværministeriel gruppe. Involver i stedet Folketinget, siger jeg. Der er Ikke nogen grund til at sylte noget i et arbejdsgruppe«.

Han mener, at statsministeren med sit forslag forsøger at ligge ansvaret fra sig.

»Vi vil gerne være med at diskutere, om der er steder, hvor man kan styre ting bedre og om der er kommuner, der ikke gør det godt nok, Men inden han lige aflyser det kommunale selvstyre og sætter borgmestre – også fra hans eget parti – uden for indflydelse, så synes jeg måske lige, at han skulle prøve at lytte lidt til os partier, der har en række konkrete forslag.«

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Den 4. marts bliver en skæbnedag for Europa

Merkel har slidt sine partnere ned både ude og hjemme, og resultatet kan blive en simultan politisk krise.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her