Politik

Integration eller assimilation? Forsker advarer mod »os og dem«-politik

Stik imod hensigten vil et politisk krav om, at indvandrere assimilerer sig i det danske samfund skabe endnu større afstand, mener forsker.

Tre unge beboere i Gellerupparken - et af de boligområder i Danmark, der ofte kritiseres for at huse parallelsamfund. Arkivfoto: Finn Frandsen

Det er en farlig kurs, som politikere fra flere partier slår ind på, når de nu åbent taler om, at indvandrere skal assimilere sig – altså tilpasse sig – det danske samfund.

Et sådant krav om assimilation frem for integration vil have den modsatønskede effekt og kan blive direkte skadelig for sammenhængskraften i landet.

Sådan lyder vurderingen fra lektor ved Københavns Universitet Bolette Moldenhawer, som i årevis har forsket i indvandring og integration.

»Det vil være dybt problematisk at vende tilbage til en assimilations-tanke og dermed opgive ideen om integration,« siger hun.

Integration // assimilation
  • Integration er en proces, der forener flere enheder og skaber en helhed – f.eks. at forene grupper eller enkeltpersoner med hinanden i en overordet enhed.
  • Ordet kommer fra det latinske integratio, som betyder ”at gøre hel”.
  • Assimilation er en proces, hvor en kultur gradvis inkorporeres i en anden, og kulturforskellene ophæves. Det fører til, at den dominerende kultur omslutter minoriteten, hvis særpræg derved forsvinder.
  • Ordet assimilation kommer af det latinske assimilatio og similare, som betyder at ”gøre lig med”.

Kilde: Danske Store Danske

I dagens Jyllands-Posten erklærer politikere fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Konservative sig enige med historiker og professor emeritus Uffe Østergaard, som i et interview argumenterer for vi i højere grad skal turde tale om og kræve assimilation af indvandrere både demokratisk og delvist kulturelt.

Både De Konservatives integrationsordfører, Naser Khader, og Socialdemokratiets Mattias Tesfaye forklarer, at de – ligesom Uffe Østergård – også har ændret syn på, hvorvidt man skal kræve assimilation af indvandrere.

Partier: Integration er ikke nok, indvandrere skal tilpasse sig

Integrationsminister Inger Støjberg (V) erklærer sig »100 pct. enig« i historikerens argumenter om, at indvandrere skal tage den danske samfundsmodel til sig uden at kræve særhensyn.

»Vi og indvandrere skal ikke mødes på midten. Vi skal ikke bøje os mod dem,« siger hun.

Politikernes krav bunder i et ønske om at bekæmpe parallelsamfund og beskytte sammenhængskraften i samfundet.

Men ifølge Bolette Moldenhawer kan resultatet blive det stik modsatte, hvis man fra politisk hold begynder at blande identitetspolitik sammen med et spørgsmål om, hvordan indvandrere fungerer fornuftigt i det danske samfund.

»Man risikerer at skabe en modreaktion ikke bare hos de utilpassede unge, men i hele indvandrermiljøet, fordi det også går ud over dem, der klarer sig godt, når politikere deler folk op i os og dem,« siger hun blandt andet med henvisning til sin egen forskning på området.

»Desto mere man presser folk til at være på en bestemt måde desto større risiko er der for, at de udvikler en form for modstandskultur, en opposition,« siger lektoren.

Ifølge Bolette Moldenhawer er det vigtigt at skelne meget klart mellem kulturel- og strukturel tilpasning til det danske samfund. Med strukturel tilpasning mener hun, om indvandrere indgår i samfundet på en fornuftig måde, for eksempel om de arbejder, betaler skat og går i skole.

»Forskning viser generelt, at indvandrere strukturelt tilpasser sig det danske samfund rigtig fint uden at de nødvendigvis behøver at blive fuldstændig danske kulturelt set. Men det er klart, at man skal kunne tale det danske sprog,« siger hun og forsætter:

»Der findes masser af mennesker i Danmark med indvandrerbaggrund, som fungerer glimrende i det danske samfund, selvom de stadig bevarer deres kultur og derfor stadig er lidt anderledes end forestillingen om, hvordan man er bedst og mest rigtig dansk.«

I interviewet i dagens Jyllands-Posten argumenterer Uffe Østergård for, at Danmark − modsat USA, som er skabt af indvandrere − er et homogent land, hvor assimilation ­− ikke bare integration − af nye indbyggere er nødvendig for at sætte sammenhængskraften over styr. Uden reel assimilation vil samfundet som vi kender det blive splittet op i parallelsamfund, frygter Uffe Østergård.

Blå bog

Uffe Østergård

  • Historiker, tidligere professor på Aarhus Universitet og på CBS i europæisk civilisation og integration.
  • Han har i mange år forsket i national identitet.
  • Forfatter til en lang række bøger om bl.a. europæisk identitet.
  • Var leder af Dansk Center for Holocaust- og Folkedrabsstudier.
»Muslimer må blive lutheranere, ellers er vi på den,« siger han og understreger, at det ikke er det samme, som at alle indvandrere skal blive kristne. Men:

»Indvandrere må indse, at de har pligt til at bidrage til samfundet og fællesskabet – de har ikke kun rettigheder – og at de ser arbejdet som livets mening. De skal tro på staten og på folket.«

Bolette Moldenhawer er bestemt ikke blind for, at der er store udfordringer med indvandring og integration flere steder i landet, men - som hun påpeger – er der også problemer med grupper af danske borgere i samfundet. For eksempel er der også danskere, der sælger hash.

»Så jo, der kan godt være behov for, at politikere tager et nyt skridt i en ny retning, men spørgsmålet er så hvilket skridt, de tager? Det er et spørgsmål om, om man gør problemerne til et indvandringsproblem eller ej. Man kan også sige, at problemerne i høj grad er sociale, siger hun.«

Så hvad skal man gøre?

»Jeg ville ønske, at jeg havde løsningen på, hvordan man får fat på de unge mennesker, som er på kanten. Det har jeg ikke. Men jeg kan bare ikke forestille mig, at man løser problemet og får dem til at lytte ved at signalere at man opgiver integrationen og kræver assimilation,« siger lektoren.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Mindeord om Synnøve Søe

Angela Brink
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende.

Blog: Gyldendalhistorie ser bort fra det vigtigste i kulturkampen

Mikael Jalving
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her